EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Служебният МЗХ министър започна чистки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Служебният МЗХ министър започна чистки

mail14:55 | 02.02.2017прегледи 4449 коментарикоментари 0


Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов е подал своята оставка, след като му бе официално поисканата от служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“.

Минути преди това служебният министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков поиска официално оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция Румен Порожанов, по време на среща в МЗХ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).
„Причината е назряло обществено недоверие към Държавен фонд „Земеделие“, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство“, обясни позицията си проф. Бозуков.
Той допълни, че е получил сигнали от бенефициенти за нередности при проекти и е необходимо да се направи цялостна ревизия на фонда.
„За да може да бъде извършена коректна проверка в Държавен фонд „Земеделие“ очаквам оставката на Румен Порожанов до 1 час“, заяви още министър Бозуков.

Въпреки подадената оставка обаче Румен Порожанов остава на поста си. Причината е, че няма кой да приеме оставката, защото по закон изпълнителният директор  се освобождава от Управителния съвет  на фонд "Земеделие". А той няма как да проведе заседание, защото в състава му влизат няколко зам.-министри от различни ведомства, а те още не са назначени. Съставът на Управителния съвет е от 11 членове, като 8 са зам.-министри. Според тази процедура Румен Порожанов ще продължи да изпълнява служебните си задължения до свикването на нов съвет.
Пред Дарик Порожанов заяви, че няма да коментира мотивите на Христо Бозуков. „Право на всеки министър е да вземе решение за смяна на кадрите си“, обясни още Порожанов.

Земеделският служебен министър е от Пловдив, цялата му кариера преминава в различни агрономически институти в града, както и е бил председател на Селскостопанската академия в София в периода 2013-2015 година. Смята се за приближен на БСП в Пловдив.

***********************

Продължават оставките по високите етажи в земеделското министерство. Оставка е подал директорът на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов. „Имах разговор с министъра тази сутрин и след това подадох оставка“, коментира за Дарик проф. Николов. Той отказа да каже какви са причините да освободи поста и имал ли е ултиматум от министъра на земеделието и храните Христо Бозуков.

"Оставката не ми е искана, сам си я носех в джоба. Прецених, че повече няма да мога да работя спокойно". Това заяви пред "24 часа" шефът на агенцията по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов. Той е вторият след шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов, който подава оставка след разговор със служебния министър на земеделието Христо Бозуков. Николов не пожела да влиза в конкретика за мотивите си да напусне. Само намекна, че е научил, че около името му се създава особено напрежение и претенции. "С министъра разговаряхме спокойно, толерантно, и двамата сме професори", каза Николов. Той все пак обясни, че подобна обстановка около работата си не е чувствал досега, въпреки че е начело на агенцията от 2009 г. и са се сменили 6 министри, включително и 3 служебни правителства. Успял да се пребори агенцията по животновъдство да продължи да съществува, въпреки опитите в началото да бъде закрита. "Няма незаменими хора, за длъжността ми има много кандидатури", каза още проф. Николов. И допълни, че предстои много работа в агенцията, от 1 март се влиза в кампания по директните плащания. Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството проверява подадените от развъдните организации животни, които са под селекционен контрол и за които се дават субсидии за т.нар. обвързана подкрепа.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876