EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Словения готова да предложи заем на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словения готова да предложи заем на Гърция

mail11:39 | 18.03.2010прегледи 547 коментарикоментари 0


Словения е готова да предостави на Гърция кредит от няколкостотин милиона евро, ако тя поиска финансова помощ, предаде ТАНЮГ, като се позова на съобщение в регионалния бизнес портал seebiz.
Всички държави членки на еврозоната изразиха готовност да помогнат на затъналата в дългове Гърция, а Словения би могла да участва с 0,48 процента от общата сума.
Помощта за Гърция би била под формата на кредит, а не като субсидия, и ще има 0,5 процентни пункта по-висока цена от тази,  на която държавата ще придобие средствата, обясни словенският министър на финансите Франц Крижанич.
В момента не е известно колко пари са нужни на Гърция, но по неофициална информация става дума за 54 милиарда евро за цяла година, от които 20 милиарда за април и май, съобщава порталът.
Икономистът от американската инвестиционна банка Goldman Sachs Ерик Нилсен заяви вчера, че Гърция ще трябва да си набави на пазара още 8-10 милиарда евро преди средата на май, като изтъкна, че това може да бъде преломна точка, ако
рефинансирането се окаже прекалено стресово.
"Ако това е неизпълнимо на приемлива цена, тогава ще бъде оказана помощ", каза Нилсен.
Ръководни представители на Финландия, Холандия и Италия заявиха преди ден, че положително разглеждат възможността Гърция да получи помощ от МВФ, ако Атина не се справи с рефинансирането на дълга си през следващите месеци, съобщи Financial Times.
МВФ отрече възможността да окаже финансова помощ на страната, въпреки финансовите й затруднения. В началото на седмицата  финансовите министри от еврозоната се договориха отделните европейски правителства да окажат на финансова помощ на Гърция под формата на преки или двустранни заеми. Очаква се правителството на Гърция да повдигне този въпрос по време на срещата на върха на ЕС на 25 - 26 март.


 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg