EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Словения продава 15 компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словения продава 15 компании

mail16:15 | 13.05.2013прегледи 749 коментарикоментари 0


Словения обеща да продаде 15 държавни компании, включително втората по големина банка, най-големият телекомуникационен оператор и националния авиопревозвач, в рамките на антикризисен пакет, който има за цел да предотврати  прибягването до международна спасителна помощ, предаде агенция Ройтерс.
Финансовият министър Урош Чуфер каза, че правителството ще инициира продажба на банка Nova KBM, Телеком Словения, Adria Airways и летище Любляна. Той каза, че държавата няма да запази блокиращ дял в компаниите, а целият антикризисен план ще доведе до един милиард евро икономии.
Бившата югославска република се опитва да събере средства, за да остане платежоспособна и да оздрави банковия си сектор, където лошите кредити достигнаха 7 млрд. евро, след като търсенето на словенски стоки за износ рязко спадна с началото на световната икономическа криза. Кризата изложи на показ широко разпространено връзкарство и корупция в икономиката, която наполовина е все още контролирана от държавата. Европейските партньори на Словения оказват натиск на Любляна да намали държавния контрол в икономиката и раздутия публичен сектор. Коалиционното правителство на Братушек се мъчи да оформи единна политика и да се справи с реакцията на профсъюзите. Остава неясно дали обявените мерки ще бъдат достатъчни според ЕС, посочва Ройтерс. Правителството е решило да не въвежда нов, прогресивен "кризисен данък" върху заплатите, посочвайки че увеличението на  ДДС / от 1 юли т.г. данъкът става 22%/ ще носи 250 милиона евро годишно. Братушек каза, че правителството ще трябва да постигне съгласие с профсъюзите за съкращаване на разходите в бюджетния сектор с 250-300 милиона евро, за да избегне въвеждането на кризисен данък върху заплатите следващата година.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg