EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Словакия: Помощ от ЕС = СССР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словакия: Помощ от ЕС = СССР

mail15:30 | 09.08.2011прегледи 553 коментарикоментари 0


Помощта на ЕС за финансово затруднените страни от еврозоната превръщат политическия съюз в "съюз на задлъжнялостта", заяви днес председателят на словашкия парламент Рихард Шулик, цитиран от ДПА.
"Това е като Съветския съюз. Ние обаче никога не сме се присъединявали към такъв съюз. Никой преди нашия референдум за присъединяване (към ЕС) не ни каза, че Словакия ще плаща сега милиарди и милиарди за гръцки пенсии и италиански не знам какво", завия Рихард Шулик. Думите на Шулик са в отговор на призива на премиера Ивета Радичова за повече действие по дълговата криза в еврозоната. Радичова, която преди бе критично настроена към механизмите за спасяване в еврозоната, призова снощи за бързо прилагане на всички мерки, приети на срещата на върха на 21 юли.
"Сега вече не става въпрос за отделните страни, а за стабилността на единната валута", заяви тя. Словакия, която е член на еврозоната, още от самото начало е един от най-големите критици на мерките за спасяване на финансово затруднените страни, особено Гърция. Една от причините е, че страната, където средната работна заплата е 800 евро, е най-бедната в еврозоната заедно с Естония и словаци мислят, че са по-бедни от гърците. Словаците изтъкват също така техния собствен финансов рекорд като спасиха най-важните си държавни банки без чуждестранна помощ преди десетилетие - усилие, което струва на страната 12 процента от брутния й вътрешен продукт. Сега, когато държавният дълг е 40 процента от брутния вътрешен продукт, Словакия е една от най-стабилните финансово страни в Европа.
 


Тагове: Словакия, ЕС, помощ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1071