EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Словакия подписва с Румъния & България за газопровод

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словакия подписва с Румъния & България за газопровод

mail06:30 | 30.01.2015прегледи 2018 коментарикоментари 0


Oператорът на словашката газопреносна система Eustream очаква през идните две седмици да подпише меморандум за разбирателство с партньори от България и Румъния за газопроводен проект, който да намали зависимостта на балканските страни от доставките на руски газ. Това съобщи ръководителят на
словашката компания Томаш Маречек, цитиран от Ройтерс.
Проектът ще даде възможност на страни като България и Сърбия да получават газ, дори при прекъсвания на руските доставки през Украйна.
Словашкият оператор предложи синьото гориво да бъде доставяно от европейски разпределителни центрове през вече изградената мрежа в Словакия до Украйна, а след това до Румъния и България.
Компанията планира да създаде съвместно дружество с редица чуждестранни компании, за да построи газопроводна мрежа, струваща между 750 млн. евро и 1,2 млрд. евро в зависимост от окончателния маршрут, посочи Маречек.

Планира се да бъдат построени газопроводи с дължина 570 км и капацитет до 20 млрд. куб метра годишно, по които да може да се транспортира газ от Русия до Балканите или от Запада до Балканите. Те ще свържат системата на Юстрийм (с капацитет над 80 млрд. куб метра годишно) с украинския газопровод "Союз", който стига до румънската граница.
Освен от Русия новото съоръжение ще може да пренася газ от газовия разпределителен център в Австрия или от алтернативни източници като Каспийско море и Средиземноморието, допълни Маречек.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg