EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Словакия отказа помощ на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словакия отказа помощ на Гърция

mail16:00 | 12.08.2010прегледи 740 коментарикоментари 0


Словашкият парламент одобри многомилионния фонд за финансова стабилност в еврозоната, но отхвърли отпускането на заем за изпадналата в затруднение Гърция, предаде  Асошиейтед прес.
Фондът бе одобрен от лидерите на ЕС през май. Той  има за цел да успокои пазарите като предоставя финансова подкрепа за страните от еврозоната, които са застрашени от дефолт. Частта на Словакия е 4,37 милиарда евро (5,69 милиарда долара).
Управляващата коалиция обаче не одобри отпускането на 800 милиона евро за европейския пакет от помощи за спасяването на Гърция, възлизащ общо на 110 милиарда евро, а парламентът подкрепи това решение. 
Комисарят Оли Рен, който отговаря за икономическите и валутните въпроси, изрази съжаление, че Словакия е решила да не участва повече в договорения заем на Еврогрупата за Гърция. Решението на Еврогрупата беше от изключително важно значение в онзи критичен момент, като целта бе да се запази финансовата стабилност в еврозоната като цяло, в това число и в Словакия. Мога само да съжалявам за този пробив във фронта на солидарност в еврозоната и очаквам проблемът да бъде обсъден от Еврогрупата и от Съвета на икономическите и финансови министри от Европейския съюз на следващата им среща, изтъкна Оли Рен.
Европейската комисия не очаква оттеглянето на Словакия от финансовата помощ за Гърция да има съществени последствия.
От договорения заем на Еврогрупата от 80 милиарда евро в подкрепа на платежния баланс на Гърция на Словакия се падат 1,2 на сто. Искам ясно да заявя - словашкото решение няма да има съществени последствия и да се отрази върху осигуряването на следващия транш от заема, заяви говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафаж.
Все пак гласуването в словашкия парламент за оттегляне на Словакия от участие в осигуряването на заема от Еврогрупата за Гърция притеснява Европейската комисия. 
Това е нарушение на поет официално ангажимент и пробив в солидарността в Еврогрупата и в Европейския съюз. Целта при договарянето на заема за Гърция бе не само да се засили
финансовата стабилност в тази страна и в Еврогрупата, а и в съюза като цяло. Ето защо съжаляваме за решението на Словакия, отбеляза говорителят.
Според него тъй като решението за заема за Гърция е политическо, а не правно, не може да се говори за вземане на наказателни мерки срещу Словакия. Независимо от това той подчерта, че в Европейския съюз продължава стриктно да се следва максимата  "споразуменията са, за да се изпълняват".
Как ще бъдат осигурени вноските на Словакия в заема за Гърция, както и въобще проблемът за изтегляне на страната от заема, ще бъдат обсъдени на следващата среща на Еврогрупата и на финансовите министри от Европейския съюз,  изтъкна Амадеу
Алтафаж. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg