EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Словакия настоява за уважение на позицията й за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словакия настоява за уважение на позицията й за Гърция

mail16:00 | 25.08.2010прегледи 473 коментарикоментари 0


Министър - председателят на Словакия г-жа Ивета Радичова  поиска извинения от Европейската комисия, която разкритикува Словакия за "липса на солидарност" след отказа й да участва в плана за помощ на Гърция, предаде Франс прес.
"Начинът, по който (европейският комисар по икономическите и валутните въпроси) Оли Рен, брюкселски чиновник, който никога не е бил избиран, се изказа по адрес на словашкия парламент, е унизителен", заяви Радичова в интервю за в. "Велт" днес преди да бъде приета от германската канцлерка Ангела Меркел.
"Ще поискам официално извинение от Брюксел при посещението ми в Берлин", добави тя.
"Уважаваме решенията на нашия свободно избран парламент. Уважаваме също и решенията на другите демократично избрани парламенти и институции. Очакваме същото в замяна", подчерта Радичова.
Оли Рен изрази съжаление за "липсата на солидарност" от страна на Словакия и "нарушаването" на ангажимента на Братислава към Еврогрупата да отпусне временно и при определени условия финансова помощ за Гърция.
Словашкият парламент отказа да подкрепи участието на страната в пакета от помощи на стойност 110 милиарда евро за три години в подкрепа на Гърция. Словашкият дял възлизаше на близо 800 милиона евро. Братислава обаче подкрепи при известни условия спешния фонд за задлъжнелите страни от еврозоната.
Радичова аргументира за пореден път отказа да се помогне на Гърция в интервюто си пред "Велт". Тя изтъкна, че в случая "не ставало въпрос за солидарност със страна в криза, а с правителства, проявили безотговорност".
Словакия е член на Европейския съюз от 2004 година, а през 2009 година се присъедини към еврозоната. Същата година под въздействието на световната криза БВП на страната спадна с 4,7 на сто. Миналата година бюджетният й дефицит нарасна до 7,3 процента от БВП. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg