EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Словакия купува вече US ядрено гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словакия купува вече US ядрено гориво

mail08:35 | 30.08.2023прегледи 435 коментарикоментари 0


Словакия постигна споразумение с "Уестингхаус" (Westinghouse), съгласно което подразделение на базираната в САЩ корпорация ще доставя ядрено гориво за нейните атомни електроцентрали, съобщи ДПА.

Целта на Братислава е да бъда намалена зависимостта на страната от доставките на руски уран. Досега централноевропейската страна, която е част от Европейския съюз и НАТО, купуваше само от Русия гориво за нуждите на ядрената си енергетика. 

Най-големият производител на електроенергия в страната "Словенске електрарне" (Slovenské elektrárne), съобщи, че e подписал договор с "Уестингхаус" за доставката на ядрено гориво за петте реактора, които управлява.

Словакия използва право на изключение от западните санкции, наложени на Русия поради военната й инвазия срещу Украйна, благодарение, на което купи от Москва големи количества ядрено гориво, посочва ДПА.

Братислава се надява, че по този начин ядрената й енергетика ще продължи да функционира нормално, докато шведското подразделение на "Уестингхаус" изпрати на Словакия първите доставки с ядрено гориво. То ще бъде използвано, след като премине тестове и бъде гарантирано, че е съвместимо със словашките реактори, изградени по съветска технология. Те генерират около 59 на сто от електроенергията, която се произвежда в Словакия. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg