EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сливането на гръцките банки - добър ход

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сливането на гръцките банки - добър ход

mail09:40 | 31.08.2011прегледи 1038 коментарикоментари 0


Сливането на втората и третата по големина банки в Гърция – „Юробанк” и „Алфа Банк е позитивна новина, коментира за Радио „Фокус” финансовият експерт Виолина Маринова. „Така че аз не виждам някакви притеснение за клиентите и за българската банкова система. Това е, пак повтарям, една много позитивна новина, още повече, че това, което безпокоеше много хора в България – броя на гръцките банки в България, чрез сливането им те намаляват. Даже, ако погледнете и като цифрово изражение. Аз се надявам, че резултатите ще бъдат добри, защото това е една мобилизация, едно предизвикателство – чрез сливането на двете банки. Мисля че резултатите им ще бъдат добри, след известно време, разбира се.”
Водещ:
Няма да доведе това сливане, до някакви сътресения, размествания в класацията на мощни, по присъствие, банки в България, Вие сте втората банка, а при това сливане вече ще изтегли, избута, назад други банки, като „Райфайзен”.
Виолина Маринова: Първо, това е едно сливане, това не е органичен растеж. Разбира се, че когато се сливат, поглъщат, добиват допълнителни банки, се расте революционно, а не еволюционно. Но аз не смятам, че ще настъпи кой знае каква промяна в класацията, защото класацията не са определя само и единствено по активите. Много са показателите, по които се измерва колко добра и мощна е една банка.
Водещ: Така че, засега, от това нещо няма да има някакъв съществен, отрицателен или какъвто и да е негативен резултат върху банковата система?
Виолина Маринова: Значи, при всички случаи тази новина е изключително позитивна за банковата система, като новина говоря. Разбира се, още е рано да се прогнозира какви ще бъдат крайните ефекти, защото винаги при едно сливане, ще има известен период на адаптация, на анализ, доста неща, доста работа предстои. Но аз мисля че колегите успешно ще се справят с тези предизвикателства. Но няма да представлява някакъв проблем за банките в България, щото те вече не са български.
Водещ: Да Ви попитам за още един коментар - това е предложението, на практика, апела, който отправи новия председател на МВФ – Кристин Лагард, която директно се обърна, съвсем без заобикалки, препоръча, европейските банки да се засилят, да се рекапитализират. Това малко дойде като тухла в стената. Какъв е Вашият коментар на такава идея, на такова предложение, какво означава то?
Виолина Маринова: Аз не бих коментирала, защото нещата са доста специфични за всяка една страна, както и икономическа ситуация във всяка една страна е индивидуална. Не бих обобщила под общ знаменател всички банки във всички страни. Така че бих се въздържала от толкова крайно решение.
Водещ: Да, между другото, подобно поведение имат и повечето Ваши колеги, ръководители на водещи европейски банки. Пред мен постоянно е световният информационен обмен, така че мога да правя съпоставка, затова беше любопитна и Вашата позиция.
Виолина Маринова: Значи, преценката ми беше правилна, без да съм чула други коментари, съвсем безпристрастно. Но, мисля че това е правилната позиция, която е казана в момента, като мое мнение.
Водещ: Как оценявате пропорцията, положението на банковата система у нас, като цяло, финансовата система на държавата?
Виолина Маринова: Мисля че банковата система е стъпки по-напред от всички останали, защото тя се държи много разумно. Като имате предвид, че най-силно регулираната банкова система от европейските страни. Бих казала, че оценката, според мен, е 6, разбира се, в тази ситуация, в която се намираме, нали, това което можем да направим.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg