EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Следят ни в интернет законно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Следят ни в интернет законно

mail11:15 | 10.05.2010прегледи 1315 коментарикоментари 0


МВР, ДАНС и специалните служби започват законно да ни следят от днес. Това ще стане по силата на промените в Закона за електронните съобщения, които бяха приети с мотива, че така по-лесно ще могат да се предотвратяват и разкриват тежки престъпления.
С промените в Закона за електронните съобщения интернет доставчиците и мобилните оператори се задължават да предоставят данни на ДАНС, МВР, националната разузнавателна служба, но само след съдебно разрешение от шеф на районен съд или упълномощени магистрати. Съдържанието на съобщенията няма да се разкрива.
Магистратите имат право да откажат разрешение, ако искането не е достатъчно мотивирано или поисканите данни нямат връзка с конкретно престъпление. По всяка вероятност най-много искания ще бъдат отправени към Софийския съд. Разрешения там ще се дават от председателя и още трима магистрати.
В срок до 72 часа след съдебното разрешение интернет доставчиците и мобилните оператори трябва да предоставят данните. Законът ги задължава да пазят сведенията за трафика за срок от 1 година.
Преди промените разрешения за това даваха само окръжните съдии, но сега обхватът на лицата, които могат да го правят, се разшири поне пет пъти.
Информацията, която съхраняваме обаче, ще се дава на службите само при разкриване и разследване на тежки престъпления, които се наказват с над 5 години, компютърно пиратство, както и "издирване на лица".
Комисията за защита на личните данни ще наблюдава дейността на операторите, а парламентарна комисия - използването и унищожаването на личната информация. Комисията ще уведомява служебно гражданите за неправомерна намеса в личния им живот.
МВР искаше директен достъп до данните -  т.нар. интерфейс, както и ползването им без ограничения, припомня електронното издание Webcafe.bg. Заради обществения скандал, който се разрази през февруари обаче се отказа да следи текущи данни от трафика в нета и мобилните ни телефони при разследване на криминални случаи, за които се полага затвор под 5 години.
Указът за обнародване на закона беше подписан от президента Георги Първанов в началото на март. Тогава той отбеляза, че по-добре би било разрешенията за проследяване на трафичните данни да се дават от по-високо ниво в съдийската йерархия отколкото предвиденото в закона.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg