EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Следващите 6 месеца в ЕП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Следващите 6 месеца в ЕП

mail14:01 | 21.07.2020прегледи 1161 коментарикоментари 0


Изправена пред безпрецедентни предизвикателства през първите шест месеца на годината, Европа вече поема по пътя към възстановяване. След пандемията от COVID-19 Парламентът настоява за екологични и амбициозни решения, за да направи Европа по-силна.

Най-важните приоритети на евродепутатите са постигане на споразумение по предложения план за възстановяване на стойност 750 милиарда евро и приключване на преговорите за бюджета за периода 2021-2027 г. За да подпомогне финансирането на бюджета, Парламентът иска нови приходи от източници като данък върху пластмасовите отпадъци и общ корпоративен данък. „Идеята е да не принуждаваме европейските граждани да плащат, а по-скоро онези, които не плащат своя справедлив дял от данъците.“

В отговор на новите приоритети, породени от пандемията, предстои актуализиране на индустриалната стратегия за интегриране на плана за възстановяване. Парламентът смята, че ЕС трябва да даде приоритет на сектори, които могат да създават екологични работни места, същевременно защитавайки конкурентоспособността и вътрешния пазар. Благодарение на Зеления пакт опазването на околната среда във всяко бъдещо законодателство ще бъде обща тема през втората половина от годината.

Поставените екологични цели ще станат централен елемент на преговорите за приемане на законодателен акт за климата. Парламентът настоява за намаляване на емисиите на CO2 с 55% до 2030 г. Тясно свързано с Европейския зелен пакт е осъвременяването на Общата селскостопанска политика. Целта е да се преосмисли нашата хранителна верига, да се гарантират доходите на земеделските стопани и да се запази биологичното разнообразие. Членовете на ЕП ще гарантират, че това се осъществява успоредно с устойчивия и неутрален по отношение на климата растеж.

Парламентът иска да чуе кои са приоритетите на европейците за формиране на утрешния ден на ЕС и призовава за провеждане на Конференцията за бъдещето на Европа след края на лятото. До края на годината ще се финализира актуализацията на правата на пътниците, използващи железопътен транспорт. Членовете на ЕП искат да се осигури по-лесен достъп до влаковете на хората с увреждания и велосипедистите, както и по-добра защита на правата на пътниците. Миграцията е голямо предизвикателство пред ЕС.

Парламентът ще разгледа новия пакт за миграцията и убежището, след като Комисията представи плана си. Евродепутатите вече посочиха ясно, че искат безопасни и законни маршрути, включително за трудовата миграция. „Необходимо е Европа да има обща политика в областта на миграцията, която гарантира, че в Европа защитаваме свободата и правата на гражданите.“ С наближаване на края на годината ще дойде и краят на преходния период на Брекзит, който изтича на 31 декември.

През следващите месеци членовете на ЕП ще се произнесат относно бъдещите отношения с Обединеното кралство. Всяко споразумение трябва да получи одобрението на Парламента. „Налага се да ускорим подготовката си за излизане без споразумение. Европейският парламент няма да приеме постигане на споразумение на всяка цена.“


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg