EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След фалита на SVB - реакции и рискове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След фалита на SVB - реакции и рискове

mail15:57 | 13.03.2023прегледи 704 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Джо Байдън се обърна към нацията днес, за да увери американците, че банковата система е в безопасност след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank. В речта си той подчерта незабавните действия, които администрацията му е предприела.

Депозитите на клиентите ще бъдат защитени: Клиентите ще "имат достъп до парите си от днес. Това включва малки предприятия в цялата страна, които банкират там и трябва да изплащат заплати, да плащат сметките си и да останат отворени за бизнес", каза Байдън, добавяйки, че няма да има загуби за данъкоплатците. "Вместо това парите ще дойдат от таксите, които банките плащат във фонда за гарантиране на влоговете", обясни той.

Ръководството на тези банки ще бъде уволнено, стана ясно още от думите на президента на САЩ. "Ако банката бъде поета от Федералната комисия за застраховане на депозитите (FDIC), хората, управляващи банката, не трябва да работят повече там", каза Байдън.

Срив в акциите на втора калифорнийска банка

Със сериозен срив вървят котировките на акциите на First Republic Bank няколко часа преди отварянето на официалната търговия на Уолстрийт. Малко след 14:13 ч. българско време книжата на банката, която е смятана за основен конкурент в Калифорния на поетата под държавен контрол "Силикон вели банк", която бе обявена за неплатежоспособна в петък, се понижиха със 64 на сто до 29,46 долара за акция, след като миналата седмица загубиха 33 на сто от стойността си. По-рано акциите на "Фърст републик" бяха със загуба от 70 на сто. Преди да бие камбанката на Уолстрийт за началото на сесията, Bank of America е надолу с 6 на сто.

Реакциите по света

Фалитът на американската банка SVB не представлява опасност за финансовата стабилност в Германия. Това увери германският надзорен орган за банковата система Bafin, цитиран от Франс прес. Критичната ситуация с банка SVB  не представлява опасност за финансовата стабилност, тъй като тази банка няма системна значимост, посочи регулаторът.  Бафин нареди дейностите на германското подразделение на SVB , което е базирано във Франкфурт, да бъдат замразени. SVB работи от 1983 г., а в Германия е активна от 30 май 2018 г., предоставяйки кредити за бизнеса. Според Bafin банката не е събирала депозити от клиенти в Германия, така че мораториумът няма да има последици за депозитното застраховане в Германия. Балансът на германското подразделение се е равнявал на 789,2 млн. евро, съгласно отчета му за 2022 година. 

Германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) е събрала днес кризисния си екип, за да оцени евентуалните последици от фалита на американската банка за местния пазар, макар че в Европа не се предвиждат спешни действия. Акциите на банките в еврозоната поевтиняват силно днес. Книжата на германската "Комерцбанк" (Commerzbank) се сринаха с 11 на сто, а на "Дойче банк" (Deutsche Bank) - с 6,5 на сто. Кризисният екип бе създаден по време на финансовата криза от 2008 г. и задачата му е да информира съвета на Бундесбанк и да прави препоръки, но няма правомощия да взема решения. 
 
Решенията за еврозоната се вземат от националните надзорни органи за по-малките банки и от Единния надзорен съвет (Single Supervisory Board) на Европейската централна банка (ЕЦБ) за големите. Засега не се планира извънредна среща на съвета за надзор на банковия сектор, посочи източник на Ройтерс, макар колапсът на американската банка да доведе до срив в котировките на европейските банкови институции. Според източника от надзорната структура засега не очакват преки последици от фалита за банките в еврозоната, освен ако кризата не се разпространи и до по-големи американски банки.  

Европейската комисия посочи, че следи развитието на ситуацията. 

SVB има много ограничено присъствие е ЕС и сме в контакт със съответните компетентни власти, отбеляза говорител на ЕК. 

Британското правителство и Bank of England са договорили частна продажба на британското подразделение на фалиралата американска банка Silicon Valley Bank на британската HSBC, за да бъдат защитени депозитите, без да се налага подкрепа с парите на данъкоплатци, съобщи Ройтерс. Продажбата е осъществена за 1 бр. лира.  Bank of England увери, че британската банкова система остава сигурна, стабилна и добре капитализирана. 

Драматичният фалит на SVB в петък, която работеше основно с технологични стартъпи, е най-големият банков срив в САЩ от финансовата криза през 2008 г. Той може да окаже значително влияние върху британските технологични компании предвид значимостта на кредитора за някои клиенти. Над 250 ръководители на британски технологични фирми предупредиха, че фалитът представлява "екзистенциална заплаха" за сектора. 

Цената на златото на дребно в Япония достигна исторически връх от 9000 йени (66,94 долара) за 1 грам, съобщи един от най-големите производители и търговци на ценни метали в страната "Танака кикиндзоку" (Tanaka Kikinzoku). Рекордната цена е постигната на фона на повишения интерес на инвеститорите към златото след фалита на американската банка. Тя работеше основно с технологични стартъпи и с компании, финансирани с "рисков капитал" (средства, инвестирани във високорисков проект, от който се очакват значителни доходи).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg