EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След срещите Денков - протестиращи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След срещите Денков - протестиращи

mail19:25 | 19.09.2023прегледи 437 коментарикоментари 0


 България ще разреши вноса на слънчоглед от Украйна, едва след като българските земеделци и преработвателите договорят помежду си точните количества, които е необходимо да бъдат внесени допълнително. Целта е да се гарантира производството на олио в пълния му обем и в същото време да бъде реализирана продукцията на българските земеделци с приоритет.

Това беше договорено днес на срещата на премиера акад. Николай Денков с представители на инициативния комитет на протестиращите земеделци. В разговора участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и министърът на финансите Асен Василев. 

Предстои премиерът акад. Николай Денков да информира украинския си колега за искането на българските земеделци да не бъде внасян слънчоглед от Украйна, докато не е ясна квотата за България.

По отношение на останалите продукти в момента се водят преговори между Европейската комисия и Киев, в които участват и земеделските министри на държавите членки на ЕС. Премиерът акад. Денков обърна внимание, че досега не са установени никакви проблеми по отношение на качеството на внасяните продукти от Украйна.

Правителството се ангажира също да удовлетвори искането на земеделските производители за ускорено изплащане на държавната помощ за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна.

Пълната сума от 213 млн. лв. ще бъде изплатена до края на настоящия месец. Министерството на земеделието ще съкрати и срока за подаване на заявленията за пропаднали площи, като средствата по тази мярка вече са осигурени. 

В рамките на утрешния ден земеделското министерство ще предостави разчет, на базата на който Министерството на финансите ще направи оценка дали е възможно да бъдат обезпечени допълнителни средства от бюджета по линия на помощта “de minimis”. 

Разгледан беше и въпросът на млекопроизводителите - дали може да се намали границата, над която трябва да са предали продукция, за да могат да получат помощ. По темата предстои да бъде направен правен анализ, на базата на който ще се прецени дали може да бъде доказан форсмажор или ще се търсят други правни основания.

Споразумение за справедлив енергиен преход ще изготви и подпише правителството със синдикатите до края на месец септември. Документът ще отразява съгласието на кабинета и социалните партньори по отношение на перспективата за въглищните региони

Във фокуса на споразумението ще бъде искането на синдикатите за създаване на оператор за конверсия на въглищните региони, чиято цел е подготовката на регионите за развитие на нови икономически дейности. Това ще даде повече увереност на хората, че няма да останат без работа и че ще има още една възможност за тях, наред с развитието на индустриален парк, в който се очакват значими инвестиции.

Предвижда се финансиране да бъде осигурено по линия на Фонда за справедлив преход. Министерството на енергетиката вече работи по концепция за създаване на оператора, която се очаква да бъде готова до средата на октомври и да бъде консултирана с Европейската комисия.

Изготвянето на генерален план за комплекса „Мини Марица“ също е сред темите, които синдикатите настояват да бъде включена в споразумението. Правителството вече работи по въпроса за изготвянето на този план. 

Диалогът със социалните партньори ни помага за изработим качествени документи с грижа за хората, заяви министър-председателят акад. Николай Денков след срещата с представителна група на протестиращите миньори и енергетици, водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Премиерът изрази увереност, че именно диалогът на кабинета със социалните партньори е ключов за връщането на доверието на хората, което е било загубено назад в годините заради неизпълнени ангажименти и обещания. 

Пред медиите синдикатите обявиха още, че ще търсят гаранции за изпълнението на споразумението и от парламента.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg