EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След САЩ и Япония влива милиарди в икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След САЩ и Япония влива милиарди в икономиката

mail13:30 | 08.11.2010прегледи 562 коментарикоментари 0


Централната банка на Япония задели 5 трлн. йени (над $62 млрд.) за спешно закупуване на държавни облигации и други ценни книжа с цел стимулиране на икономиката, съобщи електронното издание на в. Ведомости. Централната банка остави и без промяна водещата лихва на ниво от 0 и 0,1% в края на изминалата седмица.
Подкрепата за японската икономика ще достигне 35 трлн. йени (над $435 млрд.), след като цитираната сума се прибави към отделените на един по- ранен етап средства за закупуване на държавни ценни книжа.
Очаква се с изкупуването на държавни ценни книжа стойността на долара да се понижи допълнително, което да ще даде сериозни предимства на износа и ще стимулира икономиката на страната. Япония се стреми да понижи курса на йената, чийто курс е най- високият през последните петнадесет години. Прекалено скъпата валута сериозно вреди на компаниите, ориентирани към външни пазар и значително забавя оздравяването на японската икономика след кризата.
През изминалата седмица САЩ също съобщи, че ще инжектира 600 милиарда долара за стимулиране на съживяването на икономиката на страната. Решението беше последвано от критики на представители на водещи световни икономики като Китай, Германия и Франция.


 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg