EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След първия Министерски съвет на Орешарски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След първия Министерски съвет на Орешарски

mail14:45 | 05.06.2013прегледи 551 коментарикоментари 0


Основното усилие ще насочим към възстановяване на бизнесклимата, насърчаване на инвестициите - местни предимно, и чужди, естествено. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на пресконференция след заседанието на Министерски съвет. Следващата седмица ще бъде организирана среща с работодателите, бизнеса и неправителствения сектор за намаляване на административните такси. Това съобщи министър-председателят Пламен Орешарски. За първото заседание имаше събрани наистина много точки, повечето от които аз върнах по министерствата да ги преразгледат и върнат, ако е необходимо. Измежду по-важните точки искам да обърна внимание на няколко. Разгледахме част от неотложните стабилизационни мерки, които присъстват в програмните приоритети, с които е избрано това правителство. Взехме решение за увеличаване на помощта за деца, енергийните помощи и помощите за първокласници.
4 900 000 лв. са отпуснатите за първокласниците средства, според социалния министър Хасан Адемов.
Министерският съвет прие пакет от мерки в социалната сфера, които да бъдат реализирани през 2013. Целта е да бъдат подкрепени с допълнителни средства най-засегнатите от социално-икономическата криза групи. Това съобщи правителствената информационна служба. Предвидено е увеличаване на размера на еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната година от 150 лв. на 250 лв. Тази сума се отпуска на семействата, отговарящи на условията за социално подпомагане и не е променяна от 2008 г. С допълнителните средства ще бъдат подкрепени 45 000 деца. Промяната ще бъде официализирана с постановление на МС, което ще бъде прието до 19 юни т.г.
Втората мярка е свързана с разширяване на кръга на лицата, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за отоплителен сезон 2013/2014 г. Тя ще се реализира чрез увеличение на индивидуалните проценти средно с 11,29% за всички целеви групи, като се постига номинално увеличение на границата за достъп до целева помощ за отопление за всички групи в размер на 15 лв. За целта ще е необходима промяна в Наредба №РД-07-5 за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, която министърът на труда и социалната политика ще направи до 28 юни.
Третата мярка е решението на правителството при второто четене на законопроекта за бюджета на ДОО, внесен от народни представители, да подкрепи увеличението от 1 юли 2013 г., а не от 1 октомври, на размера на обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 г. от 240 лв. на 310 лв.
Общите средства за финансиране на мерките през 2013 г. са в размер на 26,9 млн. лв. Те ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите в рамките на утвърдените бюджети на ДОО и на МТСП.
Финансите
Съществува риск от неизпълнение на приходите в бюджета от малко над 1 милиард лева. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов. По отношение на разходите, също съществува риск от допълнителните разходи, защото има редица разходи, които са отлагани, за да бъдат изпълнени от следващо правителство, каза Чобанов. Основен проблем са просрочени задължения, постъпващи искания за допълнителни разходи. В момента рисковете са за допълнителен дефицит в размер на 2.4% от БВП. Моят съвет към министрите беше - да търсят вариант за оптимизация. Вратата към допълнителни разходи не може да се счита за отворена.
Оценка
Данъците са само един от факторите за насърчаване на икономиката. Безспорно, българската данъчна система, в настоящия си вид, е между най-добрите, от гледна точка насърчаване на стопанската активност. Всички сме си давали сметка и в миналото и сега, че само благоприятната данъчна обстановка стимулира инвестициите. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски.
Отпуските
За съжаление, това лято министрите няма да излизат в отпуска, каза министър-председателят Пламен Орешарски. Поне една седмица ще имат вероятно, но няма да излизаме в пакет, така, че Министерски съвет да работи през цялото време, каза Пламен Орешарски.

Източник: Агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4212