EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

След Жан Виденов и Борисов вдига ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След Жан Виденов и Борисов вдига ДДС

mail09:45 | 30.04.2010прегледи 1539 коментарикоментари 0


Вдигането на ДДС не е желателно в никакъв случай, аз не вярвам да има такъв положителен ефект, освен този върху изземването на малко доход, но така ще се засилят стимулите за измами по линия на ДДС, заяви в интервю за БГНЕС икономистът Красен Станчев, управител на консултантска фирма.
И тези измами ще се разгръщат на по-широка основа, отколкото те са в момента, смята той. “Включително с по-широко участие на данъчните власти. Защото този тип измами са много трудни без митници и данъчни власти. Аз бих по-скоро препоръчал съкращаване на разходите и реформи в тези системи, които не са реформирани, тоест здравеопазване, пенсии и образование. И разбира се, всичко възможно да се стимулира инвестиционният процес, но не с данъци, преференциални програми и така нататък, а преди всичко с премахване на пречките пред инвестициите, които са преди всичко административни. И смятам, че сегашният министър на финансите много добре знае как се правят тези неща“, каза Станчев.
Според него правителството чака да види какво ще стане със събираемостта на данъците от фирми и събираемостта на данъците от граждани, тоест чакаха края на март и сега чакат края на април. И затова те са формулирали неща, които по някакъв начин са удобни за синдикатите, а не са много рационални от гледна точка на средствата за решаване на проблема, смята икономистът.
Според него, те не режат неприсъщи на държавата функции и съответно структури, и съответно разходи, а се опитват да съкратят разходите навсякъде, за да са доволни всички. „В общи линии това желание на правителството да бъде дядо Коледа за всички, може да им изиграе лоша шега“, заяви Красен Станчев.
Ако се вдига ДДС това значи, че някакви други неща не се правят, отбеляза икономистът. Онова, което е най-трудно за правителството да направи, това е трудно за всяко правителство, но то е особено, защото те нямат необходимите гласове в парламента, за да реформира пенсионната система, включително и да се съкратят част от пенсиите и да се съкратят не особено рационално раздадените привилегии по линия на инвалидни пенсии, смята Станчев. Доколкото правителството не може да направи това, тогава, когато се увеличи ДДС, то всъщност ще вземе онова, което предишните правителства са дали на потребителите, в това число и на пенсионерите. Не вярвам това да доведе до още по-голяма криза, въпреки, че има и такъв сценарий, каза той. Зависи дали ще се осъществи такъв катастрофален сценарий, за какъвто предупреждаваше преди време Иван Костов, позовавайки се на вдигането на ДДС по времето на Жан Виденов. Но тогава цялата система не функционираше добре, а сега системата функционера горе-долу добре. Като казвам система, това е валутният съвет преди всичко, данъчната система – хората си плащат данъците, не е такава ситуацията каквато беше през 1995,19 96 и 1997 година в началото, добави Станчев.
Две са нещата, които трябва да се направят според него – съкращаване на разходите и увеличаване на приходите. Приходите не могат да се увеличават с чисто административни мерки, при все че има известни резерви и там. Приходите могат да се увеличават, когато баницата става по-голяма – тоест когато се работи повече, каза икономистът. Той твърди, че има достатъчно проекти залежали от предишното правителство, има достатъчно начини за отпускане на инвестиционния процес, това трябва да се направи. Опитват се да направят нещо и по линия на използването на средства от ЕС. Засега на хартия всичко изглежда добре, но няма особено развитие в тази насока, дори преди няколко дена по Евронюз имаше специален филм за това, каза икономистът. Темата е била, че България може за тези 7 години да получи само за инфраструктурни и други подобни проекти около 5 млрд. и половина евро и че до момента е похарчила само 90 млн. евро. Тоест половината от периода е вече минал и е похарчено между 1% и 2% процента от онова, което все пак има като свежи пари. За бюджетния дефицит вероятно имат влияние и необезпечените договори, но основното, според Станчев, са мините, бомбите със закъснител, които са заложени през 2003, 2004, 2007, 2008. Това са осигурителните прагове през 2003, 2004 година е изменението на привилегиите по така наречените инвалидни пенсии, където всеки човек на 70 години всъщност става инвалид. А след това увеличението на пенсиите в мандата на предишното правителство и увеличаването на някои други привилегии, включително майчинските, включително привилегиите на безработните от предишното правителство, както и от това мнозинство в парламента, смята Станчев. Според него изглежда тази година разходите на бюджета за финансиране на пенсионното дело - държавното, НОИ, касата и други такива привилегии, вероятно ще надвишат 12% от брутния вътрешен продукт на страната. Преди години си спомням една ситуация, когато тези разходи стигнаха до 8 % от БВП на Хърватия и всички решиха, че Хърватия ще фалира, каза Станчев. Според него правителството ще се справи, но в края на краищата това може да доведе до поскъпване на кредита, защото всички ще гледат как вървят определени типове разходи в бюджета, а тези разходи са наистина огромни. Това означава да се спре всичко останало, ако се поддържа такова ниво на тези разходи, твърди икономистът. БГНЕС

Заглавието е на Economynews.bg, оригиналното е  "Кр. Станчев: Вдигането на ДДС ще засили стимулите за измами"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4112