EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След дни пак газов апокалипсис?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След дни пак газов апокалипсис?

mail13:12 | 01.06.2009прегледи 700 коментарикоментари 0


hand1Възможно е още следващата седмица да се стигне до нова газова криза за Европа. Това става ясно от изявление на ръководителя на службата за социално-икономическо развитие към президента на Украйна Роман Жуковский по телеканала „Интер”, цитиран от Investor.bg.
Жуковский по същество съобщава, че в случай че Русия спре доставките на газ за Украйна поради неплатени сметки, то Украйна ще спре транзита за Европа. Това практически може да стане още другата седмица, защото тогава е срокът за плащане от Украйна на потребения през май руски газ.
От украинския президентски секретариат обясняват евентуалното спиране на газа на нямащите нищо общо с неплатежоспособността на украинската държавна газова компания Нафтогаз европейски потребители, с технически въпроси, касаещи газопреносната система на страната.
По конкретно, обяснява Жуковский, газопреносната система на Украйна технически предвижда движение на газа в различни посоки за собствено снабдяване и транзит. В тази връзка съветникът на украинския президент уточнява, че когато обемът на газа в газохранилищата им падне под 20 млрд, куб. м (а сега е 17 млрд. куб. м) и същевременно подаването на руски газ за Украйна бъде спряно, то Украйна няма да може да черпи газ от собствените си газохранилища, при положение че транзитът за Европа продължава да се осъществява.
А до спиране на газа за Украйна може да се стигне, ако Нафтогаз не заплати на Газпром в началото на юни, т.е. през следващата седмица, ползвания през май газ. За разлика от европейските потребители, които плащат предварително за синьото гориво, то Украйна по принцип се издължава да получени вече количества.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg