EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След две години Британия напуска ЕС законно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След две години Британия напуска ЕС законно

mail18:15 | 31.03.2017прегледи 592 коментарикоментари 0


Европейската комисия изрази очакването преговорите с Лондон за напускането на ЕС да приключат до октомври-ноември догодина. Това се посочва в информационна бележка, разпространена от комисията.
Отбелязва се, че ЕК ще предложи начало на преговорите четири дни след извънредния Европейски съвет на 29 април - т.е. на 4 май. След това Европейският съвет ще трябва да разреши започването на преговорите.
Ако до ноември догодина не бъде постигнато споразумение, общностното законодателство ще спре да се прилага спрямо Великобритания. В края на срока за преговорите преговарящият на ЕС ще представи на Европейския съвет и на Европейския парламент предложение за споразумение. Това предложение трябва да бъде подкрепено от мнозинството евродепутати, от Европейския съвет и да бъде ратифицирано от парламента в Лондон. В гласуването в ЕП ще участват и евродепутатите от Великобритания. Сами по себе си преговорите ще продължат около 18 месеца и ще се водят в Брюксел, пише в бележката на ЕК.
Договорите за ЕС ще престанат да се прилагат спрямо Великобритания от датата на влизане в сила на споразумението или след изтичане на две години от 29-ти март, в случай че не бъде постигнато споразумение. Европейският съвет може да реши с единодушие да удължи този срок. До оттеглянето си Великобритания остава в ЕС, с всички права и задължения, произтичащи от това членство, включително принципа на лоялно сътрудничество, според който Общността и всички нейни държави си съдействат при изпълнението на договорите.
Всяка оттеглила се от ЕС държава може да поиска да се присъедини отново към общността, но ще трябва да премине през процедурата за присъединяване, отбелязва ЕК. Член 50 от договора за ЕС не предвижда възможност за едностранно оттегляне на днешното заявление на Лондон, т.е. за да бъде процесът спрян, необходимо е съгласието и на Лондон, и на ЕС. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg