EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След Гърция и Чехия емитира облигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След Гърция и Чехия емитира облигации

mail09:10 | 30.03.2010прегледи 925 коментарикоментари 0


Чехия ще пусне държавни облигации за 1 млрд. евро. Те ще бъдат пласирани на световния пазар на облигации, съобщи министърът на финансите Едуард Янота, цитиран от радио "Прага".
Според Янота предстоящата емисия цели страната да се облагодетелства от подобрилата се конюнктура на световните финансова пазари след решението на страните от еврозоната до окажат помощ на Гърция, която изпитва сериозни финансови проблеми. Решението за спасителен план бе взета на срещата на високо равнище на страните от ЕС в Брюксел на 26 март, припомня К2Капитал.
През 2010 година чешкото правителство очаква да привлече  140 млн. крони (5, 489 млн. евро) при операции на световните финансови пазари, допълва радио "Прага", цитирано от К2Капитал.
Гърция днес привлече заявки за 7 милиарда евро от инвеститори, които искат да купят облигации от новата й 7-годишна емисия, съобщи представител на една от банките, на които е възложено управлението на емисията. Повишен инвеститорски интерес има още от самото начало на емитирането и заявки все още могат да се правят, предаде ИТАР-ТАСС.
Гръцката Агенция за управление на държавния дълг избра гръцките Alpha Bank и Emporiki, холандската ING, американската Bank of America-Merrill Lynch и френската Sociеtе gеnеrale да управляват емисията от облигации.
Гръцкото финансово министерство разчиташе да привлече с новия заем около 5 милиарда евро. Лихвата по новите държавни облигации на Гърция е около 6 процента, което е два пъти над лихвата, по която Германия се финансира със свои държавни облигации със 7-годишен падеж.
Анализатори отбелязват, че високите лихви, при които на Гърция й се налага да привлича външно финансиране, на практика не са се понижили въпреки одобрения план за подпомагане на Гърция, гласуван от лидерите  в еврозоната миналата седмица.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg