EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След 12 години - Твърдишкият проход отворен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След 12 години - Твърдишкият проход отворен

mail14:15 | 29.11.2012прегледи 1173 коментарикоментари 0


Днес беше пуснато движението през старопланинския проход Елена-Твърдица, който беше затворен от 12 години.  Това стана след като бяха открити близо 40 км ремонтирани участъци от прохода. Той свързва общините Елена и Твърдица и осигурява пряка връзка с подбалканския път София – Бургас. Твърдишкият проход е и най-кратката връзка между Северна и Южна България. Трасето е обновено със средства от републиканския бюджет, осигурени с постановление на Министерския съвет в размер на 11 520 000 лв. с ДДС.
„Когато започнахме ремонта на прохода преди шест месеца, тук нямаше път, затова бих казала, че днес откриваме нов път – 40 километра, които бяха изцяло ремонтирани”, каза на събитието министър Лиляна Павлова. Тя се обърна към събралите се граждани от Еленска, Твърдишка и Сливенска общини с думите, че вече нямат „основание за притеснение и няма да им се налага да обикалят по 80-100 километра по обходни пътища, за да стигнат от другата страна на Стара планина”. Министърът обясни, че освен ремонтът на настилката, са направени и водостоци и канали за подобряване отводняването на трасето и съобщи, че през последните седмици са отпуснати още половин милион лева допълнително за второстепенни пътища за връзка с автомагистрала „Тракия”, за да се пътува по-бързо и безопасно.
По думите на министър Павлова проходът е важен и за привличане на туристи в региона и развитие на туристическия бизнес. „Именно с развитието на туризма ще дойдат повече приходи, заетост и работни места в региона, а това е още по-важно за правителството”, заключи министърът.

На събитието, на което присъства и премиерът Борисов, той припомни, че при управлението на тройната коалиция в бюджета е имало по три-четири милиарда лева излишък и направи сравнение при подобна цена на ремонт на пътя „колко такива пътя трябваше да има вече в България”.
„Всеки ден показваме на хората, това, което сме свършили, и съм уверен, че след време всички ще кажете „Браво, че дори в най-голямата криза си направихме пътя”. Допълни още премиерът, докато бе прерязана лентата на обновените участъци, след което бе свалена и табелата с надпис „Затворен” на Твърдишкия проход.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg