EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След 10 месеца „Българският Лувър” готов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След 10 месеца „Българският Лувър” готов

mail09:30 | 28.09.2012прегледи 863 коментарикоментари 0


Даден бе официален старт на изграждането на Националния музеен комплекс, известен като „Българският Лувър“.
Безвъзмездната финансова помощ за изграждането на обекта е в размер на 27 251 872 лв. Тя се предоставя по схема BG161PO001/1.1-05/2008 ”Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали” на ОПРР. Това е най-големият проект по ОПРР, насочен към подкрепа развитието на държавната културна инфраструктура.
Музейният комплекс ще бъде национална културна институция, чиято цел е събирането, опазването и експонирането на произведения на изобразителното изкуство.Проектът включва преустройство и реконструкция на помещения, разположени в източното крило на бившата сграда на Техническия университет. След изпълнението им, музеят ще отговаря на съвременните стандарти за проектиране, като обликът му ще съответства на заобикалящото го застрояване.
Изпълнител на проекта е „Главболгарстрой Холдинг”.

„До десет месеца т. нар. Български Лувър трябва да бъде готов и да може да посреща посетители. Това ще бъде домът за историята на българската държава, но ще бъде и световен музей, тъй като България има огромна колекция от индийско, южноафриканско, западноевропейско и друго изкуство”, каза министър Вежди Рашидов, след което предаде символично ключ на президента на "Главболгарстрой" АД Симеон Пешов.
„Близо три години минаха от първия ден, в който решихме, че България има нужда от свой голям национален музей. Тази идея съществува от близо 50 години, но никога не е успяла да се осъществи до момента, защото нито един човек не е имал волята и възможността да намери средства, а реализацията на всяка хубава мечта става със средства”, отбеляза още министър Рашидов. „Главболгарстрой” е фирма, която ще гарантира качеството и ще спази сроковете за изграждането на Музея, а това е сграда, която наистина има нужда от сериозни строители, подчерта той.
Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че до края на следващата година в столицата ще бъдат открити още три нови музея – Музеят за историята на София, Ларгото и подземният музей под базиликата "Св. София". Това е и поредната стъпка за защита на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г., допълни Йорданка Фандъкова.
Водят се преговори Националният исторически музей да бъде върнат в центъра на София, като идеята е НИМ да се премести в сградата на ЦУМ и така да има пряка връзка с уникалната археология на Ларгото.


 


Тагове: Лувър, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg