EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сладко от люти чушки хит в Куртово Конаре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сладко от люти чушки хит в Куртово Конаре

mail13:04 | 19.09.2018прегледи 992 коментарикоментари 0


Куртово Конаре, Дима Шопова, БТА
Пловдивското село Куртово Конаре е известно в региона с пионерската си дейност, следствие на предприемчивостта на един свой жител. Това е земеделецът Александър Димитров, който със силния си дух и предприемчивост спасява земеделието на Куртово Конаре в края на 19 век.
В историята на селото многократно се появява определението "за първи път". За първи път у нас той внася и много бързо прави популярна парна мелница за жито, внася зеленчукови култури, за които в селото има много добри условия за отглеждане. Сред тях са сладкия червен пипер, станал известен у нас като Куртовската капия, ранни цариградски домати - куртовски розови домати, внася се първата мелница за червен пипер, както и модела за отглеждане на коноп.

Селото е известно с куртовската лютеница и ястия от местни зеленчуци

Днес село Куртово Конаре е известно и с ябълки от сортовете куртовка, карастоянка, куртовска айвания. През последните години масово се заговори за куртовската лютеница и куртовската доматена супа и ястия от местни зеленчуци. Те се представят на уникалния фестивал, посветен на чушката, домата и ястия от тях в началото на септември. Не е местен патент, но пак на този фестивал гостите на селото можеха тази година да опитат и да си вземат сладко от люти чушки. Предлага го Николина Димитрова, която дълги години е живяла в Гърция, но през последните десет се радва на имот в Куртово Конаре, в който има всичко, което става в района.
Преди 4 години отглеждахме люти чушки, станаха много хубави, но не успяхме да им намерим пазар, защото нямаше търсене, разказва Николина. Един ден, в поредния опит да продаде нещо от продукция си на селския кооперативен пазар, една жена избира от чушките само червени и купува един килограм. На въпрос защо червени, след като пуканите печени люти чушки се правят от зелени, жената отговорила, че ще прави сладко. Жената й дава рецептата, която Николина веднага пробва в малко количество и вече пета година лютото сладко е част от зимнината й. Рецептата е пренесена от азиатската част на Турция, допълва куртовката, според която няма нищо сложно и по-различно от приготвянето на обикновеното сладко от плодове. Вкусът обаче е уникален и сладкото в семейството й го предпочитат както възрастните, така и най-малките деца.

Рецептата за сладко от чушки

Чушките трябва да бъдат само люти, без значение от сорта и за да се намали лютото се изчистват от семките, разказва рецептата Николина. Това, по думите й е и най-трудоемката част от приготвянето на сладкото - всяка една чушка да се изчисти от семките. После се измиват, сваряват се и се смилат добре или пасират до пюре. Едва тогава започва варенето на същинското сладко. Чушковото пюре се изсипва в тава за сладко, където престоява 2-3 часа със захарта, която е в съотношение 1:1 с него. Вари се на бавен огън до изпаряване на водата. Малко преди да се изкара от огъня, в сладкото се слага оцет и лимонтозу, като количеството им зависи от количеството на сладкото.
Необходими съставки: за един килограм чушки са необходими един килограм кристална захар, 80 мл оцет и едно пакетче лимонтозу. Готовата сладко-люта смес се разсипва в малки бурканчета докато е гореща, затваря се веднага и се обръща с капачката надолу. Няма нужда от допълнителна стерилизация.
Всеки, който е опитал от лютото сладко се връща отново да си купи, твърди Николина. Сладкото от люти чушки може да се консумира както директно, така и като дресинг при печене на различни видове месо.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145