EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Слабо търсене на електричество в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слабо търсене на електричество в ЕС

mail15:35 | 08.12.2023прегледи 590 коментарикоментари 0


Търсенето на ток на шест водещи европейски пазара на електроенергия се очаква да остане слабо през 2024 г., като в същото време увеличаването на доставките от възобновяеми източници и наличността на ядрена енергия би трябвало да ги задържи пред енергийните източници с високо съдържание на въглерод, се посочва  доклад на агенция "Мудис" (Moody's), цитиран от Ройтерс.

"Мудис" не очаква до 2026 г. потреблението да се върне до нивата, наблюдавани преди миналогодишната енергийна криза, като агенцията прогнозира увеличение с едва 1,5% през следващата година поради слабото промишлено производство, ръста на енергийната ефективност и по-нормалните метеорологични модели.

Промишлеността в цяла Европа намали търсенето на електроенергия през 2022 г., тъй като цените скочиха, когато Русия намали доставките на газ след нахлуването си в Украйна, а ядрените централи на Франция бяха засегнати от производствени прекъсвания.

Производството на електроенергия с ниски въглеродни емисии, включително ядрена енергия, се очаква да представлява 80% от общото производство на шестте основни европейски пазара до 2028 г., като възобновяемите източници на енергия - вятърна, слънчева и водна енергия - ще представляват по-голямата част от растежа, отбеляза Moody's. За 2024 г. агенцията очаква нискоемисионното производство на електроенергия на стария континент да съставлява около 75% общото производство на електроенергия.

Въпреки това "Мудис" предупреждава, че плановете за декарбонизация са изложени на риск поради продължаващи проблеми с разрешителните, инфлационните разходи и затруднения във веригите на доставки, тъй като енергийният преход ще изисква политическа и регулаторна подкрепа за привличане на огромни инвестиции.

Очаква се френското ядрено производство да остане през 2024 г. под историческите нива въпреки подобренията на годишна база, докато изграждането на възобновяеми енергийни източници частично ще компенсира постепенното затваряне на въглищни електроцентрали в цяла Европа, посочва агенцията в своя доклад.

"Мудис" също така очаква природният газ да остане като маргинално гориво за производство на електроенергия в повечето европейски страни, поддържайки цените на електроенергията високи, но намалявайки в дългосрочен план. Нарастващият дял на възобновяемите енергийни източници би трябвало да окаже натиск върху цените и да ги поддържа нестабилни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158