EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Слабо понижаване на лихви по депозити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слабо понижаване на лихви по депозити

mail17:33 | 01.06.2016прегледи 1108 коментарикоментари 0


БНБ отчита минимално повишаване на лихвите по депозитите през април спрямо март. При потребителските кредити също има увеличаване на цената, макар и с части от процента. 

На месечна база увеличението на лихвите при депозитите с договорен матуритет е 0,04 пункта в лева. При евровите депозити ръстът е още по-малък - с 0,02 пункта. Това е отклонение от общата тенденция на силно намаляване на лихвите по спестовните продукти. Сравнение с година по-рано доходността е с близо 1% по-ниска, особено при евровите продукти. 

По отношение потребителските кредити също има минимално увеличение на цената на месечна основа. Прави впечатление, че при левовите продукти дори има минимално увеличение на годишния процент на разходите. При жилищните заеми тенденцията за поевтиняване се запазва, като още в началото на годината банкери споделиха очакване, че именно този тип заеми ще продължат да бъдат сред водещите кредитни продукти за домакинствата. Те са по-сигурни от гледна точка на банките, а и се променят заедно с раздвижването на имотния пазар. 

Месечното отклонение може да е провокирано от конкретни промоции на определени банки и да не показва начало на промяна на общата тенденция за понижение на лихвите. Особено при кредитните продукти това не е първият път, когато се виждат единични увеличения. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg