EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Слабият $ може да генерира нова криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слабият $ може да генерира нова криза

mail15:21 | 28.10.2009прегледи 499 коментарикоментари 0


В световната финансова система назрява нова и тежка криза, предизвикана от отслабването на позициите на долара и използването му за безпрецедентна спекулативна игра на валутните, фондовите и стоковите пазари, предупреди един от
най-влиятелните съвременни икономисти и анализатори Нуриел Рубини, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Рубини каза това във видеомост с участниците в международна конференция в южноафриканския град Кейптаун.
Инвеститорите от цял свят сега взимат гигантски доларови кредити и купуват с тях огромни обеми акции и форуърдни контракти (договор да се закупи или продаде актив в определен бъдещ момент на определена цена) на световните пазари, отбеляза Рубини. В резултат на това отиваме към още една още по-тежка финансова криза, изтъкна той, като предупреди, че всички на световните пазари играят една и съща игра и това е изключително опасно.
През последните 12 месеца доларът поевтиня с 13 процента спрямо кошницата от шест водещи твърди валути, отбелязва ИТАР-ТАСС. Освен това Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ държи основната лихва на почти нулево равнище, което вече предизвика огромно спекулативно търсене на американската валута.
Рубини добави, че сегашният растеж на световните фондови пазари е "завишен" и не отговаря на състоянието на реалната икономика. Според него този растеж може да продължи още година две, тъй като правителствата наливат в националните финансови системи гигантско количество пари.
"Може да се говори за Великата парична стена, която сега поддържа световния финансов пазар", отбеляза той. В случай на рязък спад на обменния курс на долара обаче тази стена може да рухне, заключи икономистът.


Тагове: долар, пазари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg