EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Слаби фискални загуби при дарени храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слаби фискални загуби при дарени храни

mail16:13 | 26.09.2016прегледи 632 коментарикоментари 0


 Между 7 и 8 млн. лева са оценките за потенциална загуба при достигането на половин процент от целия оборот на дарените храни, което е допустимо за бюджета, коментира министърът на финансите Владислав Горанов. Той участва в дискусия по темата за освобождаването от начисляване на ДДС върху дарени храни заедно с омбудсманът, министъра на земеделието и храните Десислава Танева, представители на Българската хранителна банка, Българския червен кръст, производители на храни и други заинтересовани неправителствени организации. Законопроектът за отпадане на ДДС за дарени храни с изтичащ срок на годност бе приет на първо четене от Народното събрание в началото на месеца. Очаква се новите правила да донесат облекчение за организации, извършващи общественополезна дейност с предмет "хранително банкиране" или лица, които предоставят социални услуги и грижи.
Министър Горанов каза още, че контролът върху качеството на храните ще се запази, както и досега. По думите му няма да има никаква промяна и компромис от страна на държавата по отношение на качеството на дарените храни. Финансовият министър обясни схемата, по която ще се разпределят тези храни. Министърът на здравеопазването и министърът на земеделието и храните ще изготвят списъка, определящ кои храни и в какъв срок преди окончателния срок на годност могат да бъдат дарявани. По думите му първоначалната идея за 30-дневен срок не е практично решение и той ще бъде преразгледан. В новия вариант се предвижда двата министри да изготвят списък, който ще рамкира какво може да се дарява.
Хранителната банка, която е посредник, ще разпределя храните от този списък на бенефициентите, след като те предварително бъдат определени от министъра на труда и социалната политика.
Контролът върху дарените храни се обуславя от това, че няма произволен брой субекти, които да получават дарението, а ролята на хранителната банка е да контролира даряването на качествена храна, обясни финансовият министър. По думите му изискванията към Хранителната банка са доста сериозни - за покритие от най-малко 30 на сто от територията на страната. "Наличието на посредник, в лицето на Хранителната банка дава подходяща точка на контрол, така че да може и Агенцията по храните и НАП да си свършат работата", коментира още Владислав Горанов.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg