EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Слаби признаци на възстановяване в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слаби признаци на възстановяване в Европа

mail13:28 | 12.08.2009прегледи 400 коментарикоментари 0


След икономическия спад, продължил над една година, европейците се завърнаха по магазините и на пазара за недвижими имоти. Компаниите забавят темпото, с което съкращават работни места. Условията за кредитиране се подобряват, отбелязва Асошиейтед прес в икономически анализ.
Централните банки и някои икономисти обаче предупреждават гражданите да се не се предоверявят твърде много на последните информации, които предполагат проблясъци на дългоочакваното възстановяване от световната кредитна криза. Според тях съществува риск от W-образна рецесия, при която може да последва втори рязък спад на икономиката.
"Има достатъчно основания да бъдем предпазливи", посочи Бен Мей, европейски икономист от лондонската изследователска компания Capital Economics Ltd.
"Проучванията все още не показват добри резултати и все още няма убедителни признаци за възстановяване".
Все пак фондовите пазари отчитат растеж и много потребители, обезпокоени от рецесията, изглежда, обръщат внимание на докладите, според които достъпът до кредитиране се подобрява, а темпото на съкращаване на работни места се забавя във Великобритания, докато бизнес доверието във Франция нараства.
Икономисти прогнозират, че резкият спад на икономиките на 16-те държави, които използват еврото, ще отчете забавяне, когато утре бъдат публикувани данните за второто тримесечие, до свиване с 0,5 процента спрямо първото тримесечие - което е значително подобрение спрямо свиването на икономиката на еврозоната с 2,5 на сто през първото тримесечие.
В Германия, която е най-голямата европейска икономика, нарастването на бизнес и потребителското доверие бе подчертано от по-убедителни признаци за възстановяване като силното увеличение на износа и промишлените поръчки на месечна основа.
Износът - който е гръбнакът на германската икономика - е нараснал със 7 процента през юни, което е най-силният му растеж от близо три години, въпреки че на годишна основа отчита спад с 22,3 процента; промишлените поръчки в Германия са нараснали с 4,5 процента през юни, след като през май се увеличиха с 4,4 на сто.
В Испания броят на хората, подали молби за помощи за безработни, се е понижил за трети пореден месец през юни с най-високо темпо от юли 2004 година. Продажбите на автомобили в страната са спаднали с 11 процента за същия месец, което е значително подобрение на този пазар - ключов индикатор за испанската икономика - след като през последните месеци показателят се понижаваше с 30-40 процента.
Относително добрите новини - спрямо мрачните данни, които се публикуваха почти всекидневно през последните месеци - доведоха до увеличаване на потребителското доверие в Европа, а това се отрази на нарастването на продажбите на дребно и плахото завръщане на купувачите на жилищния пазар.
Bank of England бе една от най-предпазливите в прогнозите си. Миналата седмица тя изненада пазарите, като значително увеличи програмата си за изкупуване на финансови активи, за да насърчи ликвидността - признак, който според банката означава, че икономиката може би се нуждае от допълнителна подкрепа.
Обяснявайки решението си, банката се позова на спорна информация, публикувана неотдавна, според която финансовите условия са "деликатни", а растежът на ликвидността "остава слаб".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1144