EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Слаба гроздова реколта, но цените се запазиха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слаба гроздова реколта, но цените се запазиха

mail11:00 | 05.09.2012прегледи 744 коментарикоментари 0


Енолозите прогнозират с около 40% на сто по-слаба реколта на грозде в Пловдивския регион тази година. Основна причина за ниските добиви са климатичните условия - рекордни температури както през зимата, така и през лятото. Това каза пред БТА доц. Валентин Бамбалов, технолог в местна винарска изба. Значителна част от лозята измръзнаха, от което добивът намаля, а заради сушата качеството на останалото грозде е сериозно компрометирано, коментира технологът. По думите му спасени са били само тези лозя, чиито стопани са имали възможност за капково напояване, а останалите са били стресирани от сушата. От друга страна според специалиста реколтата е интересна, защото е по-различна, получило се много узряло и концентрирано грозде. При по-внимателен подбор от страна на технолозите биха се получили интересни и качествени вина, смята той.

За първи път тази година кампанията по изкупуването на гроздето в Пловдивски регион започна значително по-рано - на 20 август за бялото грозде и в началото на септември за червеното, каза енологът. Заради това цялата кампания по гроздобера се очаква да привърши до края на септември вместо както е по принцип - в края на следващия месец. По-ниският добив обаче не променя изкупните цени на гроздето, които и тази година остават в рамките на 70-90 стотинки за бялото грозде и около 60-70 за червеното. Само някои сортове бяло грозде, заради сниженото качество, ще се изкупуват на малко по-ниска цена от посочената, коментира Валентин Бамбалов. Той добави, че за винопроизводителите е важно гроздето да се обере в точния момент - когато притежава подходящите параметри за преработка.
Бамбалов посочи Пловдивския регион като един от най-добрите в страната за отглеждане на лозя. В района има два основни тероара - южните склонове на Средна гора и северните на Родопите, известен като Родопската яка. В Средна гора имаме канелено-горски почви, добър въздушен и воден дренаж и склонове с малък наклон, което създава условия за отглеждане на грозде за червени вина, отбеляза специалистът. По традиция с древен ритуал за мачкане на грозде и избиране на кралица на виното в пловдивското село Старосел отбелязаха началото на гроздобера.

Димитър Гайдарски от Изпълнителната агенция по лозята и виното прогнозира пред TV7, че българските винопроизводители няма да рискуват с голямо увеличение на цените, защото има много сериозна конкуренция на пазара и те ще се опитат да останат на него. Той поясни, че около 200 хка. лозя са измръзнали през зимата. Големите суши и горещини са причина за още по голям дефицит на грозде на пазара. Гайдарски не пожела да каже реална цена на продукта през тази година, но е на мнение, че няма как по-ниският добив и увеличението на цените на горивата да не се отразят на крайната цена.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg