EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Слаба активност по JESSICA

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слаба активност по JESSICA

mail10:45 | 06.12.2012прегледи 485 коментарикоментари 0


Въпреки големия интерес, участието на предприемачите в JESSICA засега е слабо. Инициативата им дава възможност да получат средства от фондовете на Европейския съюз чрез участие в проекти за публично-частно партньорство. Финансирането е по линия на Оперативна програма „Регионално развитие“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, призовавайки бизнеса за по-активно участие в провеждането на политиките на държавата. По време на седмата годишна среща на бизнеса с правителството, министър Павлова информира, че договорените средства по ОПРР са 90%, а 30% от размера на програмата е разплатен. Целта ни е през следващата година да разплатим 1 млрд. лв., за да не изгубим средства от програмата, каза министър Павлова.

В рамките на 277 приключени проекта по нея са обновени 422 сгради на социалната, културната и образователната инфраструктура. В тях са въведени и мерки за енергийна ефективност, съобщи регионалният министър. Над 40 са общините с обновена градска среда.
Над 450 км е общата дължина на рехабилитираните второкласни и третокласни пътища. Още толкова са в процес на изпълнение. Общо 424 км е дължината на пътищата, които са рехабилитирани или се ремонтират по Оперативна програма „Транспорт“ с около 930 млн. евро.
До края на годината ще сме готови с вариант на оперативната програма за регионално развитие за следващия програмен период, приоритетите и предефинираните проекти по нея. Така още през 2013 г. ще можем да започнем преговорите с Европейската комисия и няма да забавим старта на програмата, допълни министър Павлова. На общините са предоставени 15 млн. лв. за подготовката на конкретни проекти, които ще се изпълняват през периода 2014-2020 г. Според нея е добре бизнесът също да участва в определянето на зоните с потенциал за икономическа активност при разработването на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, за да функционират по адекватен начин.
За следващия програмен период очакваме 2 млрд. евро по оперативната програма за регионално развитие. Още толкова са очакванията и за оперативна програма „Транспорт“.
Има заявен интерес за участие под формата на публично-частно партньорство в проектите за изграждане на магистрала „Черно море“, скоростния път „Рила“ и пътя Русе-Свиленград. Обсъждат се възможности за участие на българския строителен бизнес в изпълнението на проекти в други държави. За тази цел ще работим за установяване на офиси в Катар, Азербайджан, Сърбия, Русия и други, каза министър Павлова.
Тя призова изпълнителите на проекти да обявяват техните подизпълнители или доставчици при изпълнението на финансирани с публични средства проекти. Така ще се пристъпи към решаване на проблема с неразплатените задължения към фирмите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4175