EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Слаб старт на сезона по Северното Черноморие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слаб старт на сезона по Северното Черноморие

mail06:15 | 24.06.2016прегледи 1890 коментарикоментари 0


За началото на летния туристически сезон по Северното Черноморие, Радио „Фокус” – Варна разговаря с Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България.

Г-н Димитров, как започна летния туристически сезон по Северното Черноморие?
Димитър Димитров: За момента летния сезон върви нормално с изключение на това, че отворихме с около седмица по-късно в сравнение с миналата година. Очакваме туристите, подготвени сме. Ранните записвания не се оправдаха чак толкова много, до този момент за юни месец не знам дали ще отчетем и 4 -5 % ръст в сравнение с миналата година. Трябва да се отбележи, че същинския сезон още не е настъпил и още има много празни хотели. Мога да ви гарантирам, че тази година през месеците юли и август ще бъдат пълни. Така ще е и през следващите години дори. Тези два месеца са ясни. Ние се мъчим да уплътним т. нар. „крила на сезона”. Този проблем стои от години и е ясно, че значим ръст може да се постигне, ако се привлекат почиващи и през пролетта, и през есента като морската дестинация се съчетае с познавателен, кулинарен и друг туризъм. В северните морски маршрути са включени историческият нос Калиакра, архитектурно-парковият комплекс „Двореца” в Балчик, красивият залив Болата, фермата за охлюви в село Българево, но има още много обекти с голям потенциал, които не са популярни. Ако обичайно хотелите на север посрещат първите туристи около 25 май, тази година повечето бази са отворили врати между 5 и 10 юни. Летовниците стриктно следят прогнозите за времето и туроператорите държат в резервираната седемдневна почивка поне пет дни да са слънчеви. Стана така, че октомври с температури от 28-30 градуса се превърна в късно лято, а по това време туристи вече няма.
Говореше се за голям ръст на руските туристи таз година.
Димитър Димитров: България е в топ - 5 на най-желаните туристически дестинации в Русия за лятото. След като за Турция и Египет вече не се продават организирани почивки най-предпочитаното място за летен отдих на руснаците е Кипър. Гърция и Тунис делят второто и третото място, а на четвърта позиция са дестинации в самата Русия. На почетното пето място се нарежда България. На какво най-много държи руският летовник, за да преоткрие българското Черноморие? Бързо да получи виза при максимално облекчена процедура. Да бъде настанен в хотел на първа линия и да се радва на морския хоризонт. Да има осигурена храна по формулата „Всичко в цената” 24 часа в денонощието. Анимацията за деца е на много добро равнище, но в дъждовните дни възрастните също търсят забавления, посочват от агенциите. Най-коментираният въпрос е за плажното оборудване. Цена от 10 лева за шезлонг и 10 лева за чадър на ден е „катастрофическа” за обикновения летовник, според руските туроператори, които смятат, че и кърпите на плажа трябва да бъдат безплатни. От Министерството на туризма вече обявиха, че до края на годината ще бъде въведена нова методика за отдаването на плажовете за стопанисване, с която плажните услуги ще поевтинеят.
Има ли ръст през юни от другите пазари?
Димитър Димитров: От страните от Европейския пазар само германския пазар върви нагоре. Ръстът там е 4 - 5 %. Тенденцията е всички пазари да бележат ръст, но с много по-умерени проценти от очакваните. Поляците също ще отчетат ръст, но това ще стане ясно през септември. Тенденцията е отново актуални да са резервациите от последната минута може би продиктувано от прогнозите за времето. Другата причина и провеждащото се в момента Европейско първенство по футбол. За сега прогнозите на министерството за 40 % ръст и реалностите се разминават кардинално.

Да се надяваме тогава, че месец септември ще компенсира.
Димитър Димитров: Колегите вече са разочаровани от сезона. Едно се говореше по-рано. Те се бяха амбицирали, обучиха и преквалифицираха персонала си, назначиха доста хора и сега се чудят какво да го правят. Не е това, което се очакваше. Едва ли някой ще каже друго. Нямам представа другите колеги какво потвърждават, аз говоря за нашето Северно Черноморие от Кранево до Дуранкулак. На юг не знам какво става. При нас сезонът започна късно заради по-хладното време в сравнение с миналата година. Явно времето ще ни излезе виновно тази година за слабия сезон. Искам да си пожелая от тук нататък едно безаварийно лято – да няма валежи и ниски температури и други проблеми, например бойно кораби в Черно море, атентати или военни конфликти. Вчера направих обиколка по района и мога да кажа, че засега сезонът е зле. Само да не се окаже, че сезонът се окаже като миналогодишния, което ще бъде още по-зле, като се има пред вид, че Лято 2015 беше едно от най-слабите през последните 10 години и ние бележим малак ръст в сравнение именно на него. Ние не можем да стигнем дори 2013 година. По този начин се оказва, че 2014 и 2015 са били страшно силни години.
Явно добрите години за туризма на север предстоят.
Димитър Димитров: Те предстоят, но каквото и да предстои на нас базата ни е една. Тя не е локум да се разтяга. Не знам някои хора как си мислят, че ние можем да поемем от порядъка на 5 – 6 милиона туристи. Ние имаме една база, разполагаме с едни курорти. Няма как да настаняваме хората по 10 човека в стая и да отбележим такъв голям ръст след като липсват май, юни и септември. Извън сезона туристи почти няма защото всеки си има някаква работа, децата тръгват на училище и не му е до курорт.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150