EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Слаб ръст на икономиката на САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слаб ръст на икономиката на САЩ

mail09:40 | 29.05.2023прегледи 929 коментарикоментари 0


Икономиката на САЩ е нараснала с умерения темп от 1,3 на сто през месеците от януари до март, а компаниите, разтревожени от евентуално икономическо забавяне, са намалили складовите си запаси. Това сочат официални данни, цитирани от Асошиейтед прес. 

Предишните оценки бяха за растеж от 1,1 на сто на годишна основа през първото тримесечие. 

Коригираната стойност все пак бележи забавяне на темпа спрямо второто полугодие на 2022 година. 

Въпреки цялостното забавяне през първите месеци на годината, потребителските разходи, които са източник на около 70 процента от американския БВП, са нараснали със стабилен темп. 

Постепенното отслабване на темпа на растеж на американската икономика е последица от агресивната политика на Управлението за федерален резерв за овладяване на инфлацията, в рамките на която за 14 месеца бяха предприети 10 увеличения на основните лихви.

Повишенията на референтните ставки увеличиха лихвите по кредитите за покупка на автомобили, за използване на кредитни карти и за корпоративното кредитиране.

Лихвите по ипотечните кредити се удвоиха през изминалата година и пазарът на недвижими имоти вече показва признаци на спад - инвестициите в жилища са намалели за първото тримесечие. През април продажбите на вече построени жилища бяха с 23 на сто под нивата, отчетени през същия месец на миналата година. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039