EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скъпоструващите мисии на САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скъпоструващите мисии на САЩ

mail14:40 | 16.08.2011прегледи 445 коментарикоментари 0


Осама бин Ладен е мъртъв и не изпълни целта си, икономически да обезкърви Америка до "фалит". В също време обаче 10 години след атентатите от 11 септември САЩ не са спрели да плащат цената на последиците от тези терористични атаки, информира АФП. Афганистан, октомври 2001 година, след това Ирак, март 2003 година: в името на войната срещу тероризма президентът Джордж Буш хвърли американската армия на две бойни полета, където тя остана трайно, раздувайки значително бюджета на Пентагона. За няколко години делът на министерството на отбраната във федералния бюджет нарасна от 16 на 20 на сто от общите разходи. Скъпо струващите мисии, възложени от Буш, бяха продължени от приемника му Барак Обама.
Не бяха обаче само Афганистан и Ирак. Терористичната заплаха позволи на Пентагона да запази програми за сигурност, наследени още от Студената война, и да започне множество други с повече или по-малко видими резултати. "Бюджетите, предложени от изпълнителната власт, бяха много високи, а освен това Конгресът често прибавяше някоя и друга сума отгоре", припомня специалистът по въпросите на отбраната в Ню Америка фаундейшън Улиям Хартънг. Войни без финансиране и намаления на данъците: при Буш този коктейл напомпа държавния дълг преди дори да бъдат взети мерките след 2007 година в борбата срещу икономическата и финансовата криза както и за съживяване на активността, а те изостриха още вече и без това крехкия бюджет. Във видео, разпространено през март 2004 година, главатарят на Ал Каида бе заявил, че ще приложи срещу САЩ същите методи, с които муджахидините, по това време финансирани от Вашингтон, са воювали срещу съветските части по време на войната в Афганистан. "Ние прилагаме тази стратегия, обезкървявайки Америка до степента, в която тя ще изпадне във фалит", заяви Обама.
В краткосрочна перспектива само разходите, причинени от атентата срещу кулите близнаци в Ню Йорк, достигнаха близо 100 милиарда долара, според Института за анализи на световната сигурност, който включи в сметките си изгубените работни места, изпарилите се приходи в хазната, разрушенията, разчистването на останките. Според същия център възстановяването на района на Световния търговски център се оценява на 4,5 милиарда долара, а изплатените обезщетения за повредите на сградите на Пентагона да 1 милиарда долара. За САЩ финансовата цена на отговора на атентатите е много по-висока от щетите, причинени от самите атаки. Според института за международни отношения на Университета "Браун" войната в Ирак и Афганистан струва между 3,2 и 4 трилиона долара за федералната държава. Това представлява между 40 и 49 на сто от увеличението на държавния дълг, който от близо 6,8 трилиона долара на 11 септември 2001 година достигна днес до над 14,3 трилиона долара. Икономистът Райън Едуардс отбеляза в проучване, публикувано през юни, че без войните, съотношението на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт би било с 9 до 10 пункта по-ниско от сегашното, което доближава 100 процента.
 


Тагове: атентат, САЩ, мисия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4166