EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скъпият юан в интерес на Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скъпият юан в интерес на Китай

mail10:00 | 12.04.2010прегледи 851 коментарикоментари 0


Повишаването на курса на юана е от полза за Китай, тъй като това ще осигури на правителството "ценен" инструмент за контролиране на инфлацията в най-бързо нарастващата от водещите икономики в света, заяви бившият министър на финансите на САЩ Хенри Полсън, цитиран от агенция Bloomberg.
"Много силно вярвам, че е в интерес на Китай да има валутна гъвкавост, да поддържа движението на ренминби", отбеляза Полсън на азиатския форум "Боао", използвайки другото име на китайската валута (ренминби е официалното название на китайска
валута - бел. ред.). "Това осигурява на правителството много ценен политически инструмент, който според мен ще бъде все по-необходим за справяне с инфлацията. Повишаването на курса на юана също така ще стимулира вътрешното потребление", допълни бившият финансов министър.
Полсън направи коментара си на фона на засилващите се спекулации, че Китай ще вдигне курса на юана, който от юли 2008 година е фиксиран на равнище от около 6,83 юана за един щатски долар.
На 8 април сегашният министър на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър направи непланирано посещение в Пекин, за да се срещне с вицепремиера Ван Цишан, припомня Bloomberg.
"Китай има огромна полза от реформата и отварянето и според мен продължаването на реформата е много важно, като юанът един от аспектите й", заяви Полсън на форума в южната китайска провинция Хайнан.
Членовете на Конгреса на САЩ настояват президентът Барак Обама да заклейми Китай като валутен манипулатор и призоваха правителството да заплаши с търговски санкции, за да принуди Пекин да сложи край на "връзването" на юана за долара, което
според тях дава на китайските износители нелоялно предимство, отбелязва Bloomberg.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg