EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скъпият ток не покрива дефицита на НЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скъпият ток не покрива дефицита на НЕК

mail09:10 | 27.06.2014прегледи 1157 коментарикоментари 0


Задълженията на Националната електрическа компания (НЕК), за които се говори, не бяха официално признати. Те ще станат такива, когато НЕК благоволи да публикува официално финансовите си отчети. Няма начин тази липса от 2.9 млрд. лв. да се компенсира с повишение на цената на тока. Каквито и повишения на цената на тока да има, те не могат да покрият тази дупка.

Това заяви в предаването „Здравей, България” на Нова ТВ бившият енергиен министър Трайчо Трайков в отговор на въпрос - ще има ли шоково поскъпване на цената на тока от 1 октомври.

По думите му тези мерки могат да балансират системата, но натрупаният дефицит трябва да се покрие от друго място. „И да има увеличение на цената на тока, то няма да свърши работа”, убеден е експертът.

Според него регулаторът не е обяснил защо повишението в цената на тока ще е от 1 октомври.

„Защо е ясно, но мерките ще ги взимат от 1 октомври? Нямам обаче обяснение на това”, посочи още той.

„Потребителят е този, който ще покрие разликата. Ако този дефицит от 2.9 млрд. лв. се покрива от сметките, то тогава поскъпването трябва да е колосално”, смята Трайков и добави, че не е редно дефицитът да се покрива от сметките на хората.

Бившият министър смята, че не е изключено при тези темпове на покриване на разходите в системата да се стигне до технически проблеми.

„Мисля, че няма гаранции, че в един момент няма да има проблеми с мрежата, защото дружествата в сектора работят на доброто желание на собствениците и служителите си”, аргументира се той.

По думите на Трайков само за последната година натрупаните задължения на НЕК са много повече, отколкото през последните пет години. „Това се дължи на глупава и лицемерна политика”, категоричен бе той.
 


Тагове: дефицит, НЕК, ток
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg