EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скъпите климатици се изплащат за 3 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скъпите климатици се изплащат за 3 години

mail18:20 | 01.08.2011прегледи 2189 коментарикоментари 0


Марина Панчева
Въпреки високите цени на климатици, летните жеги провокират българина да потърси алтернатива за разхлаждане, а през зимата и за отопление. За предимствата, недостатъците и необходимите фактори при избор на климатик, вижте интервюто на инж. Мариян Генов, директор на фирма Климафрост, официален представител и дистрибутор на японски климатици.

Г-н Генов, според синоптичната прогноза през август отново ще има жеги, така че климатиците ще бъдат търсена стока. Какво трябва да знаем, когато избираме климатик?
Основните фактори при закупуване на климатик са няколко: да се търсят марки с относително висока цена на японски производител. Климатикът трябва да е подходящ спрямо жилището, за което е предназначен. Да бъде с висок коефициент на COP (Коефициент на трансформация на енергията).
Склонен ли е българинът да инвестира в такава скъпа придобивка?
Все още не масово, защото хората нямат много пари. Статистика сочи обаче, че от 2000 до 2007 година са монтирани близо 100 хил. климатика, а до 2011 година само за няколко години са монтирани около 20 000 климатика. Тенденциите показват, че у нас до 10-15 години може да се очаква всяко едно домакинство да има климатик.
Кога в България се купуват повече климатици – през лятото или преди зимата?
Смятам, че тук съотношението е 50:50. Ако за студено време има и други източници за отопление, то при жегата изборът е климатик. Значителните промени в климата предразполагат българина да купува климатици. Моите наблюдения са, че евтините климатици се продават през лятото и са повече за охлаждане, докато скъпите започват да се търсят от септември и са предназначени за отопление. Забелязва се също и тенденция, че потребителят бързо се научава, че евтиното струва скъпо и предпочита през лятото да даде малко по-голяма сума, която в последствие ще компенсира от сметки за ток. Един нормален климатик може да издържи без поправки близо 10 и повече години.
През зимата най-ниската температура, при която може да работи един климатикът е -18, в този случай е необходимо да се използва и допълнителен източник за отопление. Според личните ми изчисления инвестицията в климатици се компенсира за три години заради значителната разлика в сметката за ток.
Какво ще се промени, ако жилището е санирано?
Ако една нова сграда е добре санирана при отопление с климатик цената е равна на тази , ако една санирана панелка се отоплява с парно. Истината е, че новите кооперации са икономични за отопление и с парно. Масовото закупуване на климатици за отопление не е толкова заради по-ниски сметки, а заради масовата истерия покрай Топлофикациите. За добро отопление на едно жилище е важно да се знае, че всеки един климатик обслужва едно помещение. В случаите, когато се използва „метода на отворените врати”, се намалява ефективността, в резултата сметката за ток расте, а ефектът намалява. За качествено отопление на средно двустайно жилище са необходими два климатика, така сметката за ток калкулира стойността на втория климатик, в резултат на това, за няколко години той си компенсира цената.
Програмата на правителството за саниране на сградите и безвъзмездното отпускане на средства от ЕС, ще намали ли търсенето на климатични системи?
Според мен двата фактора не си влияят. Една санирана сграда става по-икономична, т.е. тя е направена така да задържа топлина, но да не и да я губи. Така че особено през лятото една сграда се нуждае от климатик, защото пропуска слънчевата топлина, но тя бавно я напуска. Това е особено характерно за новите изолирани и санирани сгради.
Има публикации, че климатиците сеят бактерии и са вредни за здравето, какъв е вашият коментар?
Да, вярно е, климатиците съдържат бактерии, но това е само в режим охлаждане. Когато те работят в режим охлаждане във вътрешното тяло се образува влажна среда, която е предпоставка за образуване и задържане на бактерии и плесени. При спиране на климатика в самото вътрешното тяло за определено време температурата остава ниска до 4 градуса, времето докато изсъхне самия климатик е подходящо за развитието на бактерии. Не всички хора обаче усещат наличието им във въздуха, но въпреки това климатиците трябва да се почистват, а самите детайли да се мият. Необходимият брой почиствания е поне веднъж на година, в случай, че климатикът се използва само за отопление, той може да не се почиства толкова често. Средната цена за почистване е близо 40-60 лв. в зависимост от фирмата, която поддържа уреда. Важно е да се знае, че климатиците както и други електрически видове за отопление изсушават въздуха. Затова е хубаво е към всеки климатик да бъде закупуван овлажнител. Стойността му варира около 100 лв., но е незаменим, ако човек иска да осигури благоприятна среда в жилището си.
Предвид нарастващия интерес към възобновяемите видове енергия, има ли климатици, захранващи се с такъв вид енергия и ако да какво е качеството им и как влияят на здравето?
По мои данни все още няма такива климатици, но с цел намаляване обема на енергия, в синхрон с енергийната стратегия на правителството, някои банки отпускат кредити за покупка на енергийно ефективни климатици от по-висок клас. Не е тайна обаче, че технологиите при климатиците се развиват не толкова бързо както при компютрите.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg