EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скъпи български зеленчуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скъпи български зеленчуци

mail15:30 | 08.05.2011прегледи 1327 коментарикоментари 0


Индексът на тържищните цени (ИТЦ) тази седмица намалява до 2,009 пункта, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през изтеклата седмица показва следните тенденции:
-Цената на захарта продължава плавно да се покачва, като спрямо предходната седмица е регистриран слаб ръст от около 0.5%;
-Запазва се тенденцията на намаляване на цената на едро на слънчогледовото олио, като отчетения спад на седмична база е около 0.7%;
• Цената на брашното се стабилизира на нивото от предходната седмица;
• Цените на млечните произведения остават стабилни, а при цената на кравето масло е отчетен лек спад средно с около 2% ;
• Седмичните колебания при цените на месото, месните произведения и рибата са незначителни в диапазона ±0.5%;
• Цените на едро на варивата остават стабилни, а при ориза се наблюдава леко поскъпване средно с около 2%;
• Тенденциите при движението на цените на плодовете и зеленчуците през седмицата са разнопосочни;
• По-чувствително поскъпване на седмична база е регистрирано при ябълките и картофите – около 2.5%;
• Цената на българските оранжерийни домати е с около 5.5% по-ниска, а на доматите от внос съответно с около 3.5%;
• При българските оранжерийни краставици е отчетено поевтиняване с 3%, а при краставиците от внос се наблюдава леко поскъпване;
• През периода цените на българските оранжерийни зеленчуци остават на по-високо ниво в сравнение с цените на зеленчуците от внос;
• Спад на цените на седмична база е регистриран при салатите (15%), репите (8%) и зелето (5%);
• Цените на останалите плодове и зеленчуци се движат около нивото от предходната седмица с отклонения в двете посоки ±01%
• В резултат на стабилизирането на цените на повечето основни хранителни стоки и отчетното през седмица поевтиняване на голяма част от зеленчуците, кривата на индекса на тържищните цени леко тръгна надолу, стойностите му стабилизираха на малко по-ниско ниво спрямо предходната седмица и в края на седмицата индексът стъпи на ниво от 2.009 пункта.

Ето още подробности:
Оранжерийните домати поевтиняха тази седмица с 5,6%, до 2,36 лв./кг.
Цената на краставиците се понижи с 2,2% - до 1,79 лв./кг.
Цената на зелето се понижи с 5,4%, до 1,06 лв./кг.
Салатите поевтиняха със 14,9%, до 0,40 лв. за брой.
С 1,9%, до 1,06 лев, се повиши цената на картофите.
Ябълките поскъпват с 1,4%, до 1,44 лв./кг.
Българските оранжерийни зеленчуци остават на по-високо ниво в сравнение с цените на зеленчуците от внос.
Цената на захарта тази седмица се качва с 0,5% и тя се продава средно по 2,15 лв./кг.  По 1,04 лв. се търгува брашното, тип „500”.
С 0,7%, до 2,71 лв. за литър, се понижава цената на олиото.
Кравето сирене е с 1,9% по-евтино и се продава средно по 4,76 лв./кг.
Цената на кашкавала тип „Витоша” се повишава с 0,3%, до 10,63 лв./кг.
Обикновената кайма се продава по 4,84 лв./кг, малотрайните колбаси по 5,20 лв./кг, а свинското месо - по 6,35 лв./кг на едро.

 


Тагове: стоки, храни
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg