EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Скоро Акт 15 за бърз интернет в 3 отдалечени участъка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скоро Акт 15 за бърз интернет в 3 отдалечени участъка

mail10:00 | 16.01.2015прегледи 834 коментарикоментари 0


Три важни участъка от оптичната мрежа за бърз интернет в отдалечените райони в страната са в процес на изпитания и пред акт 15. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на кръгла маса за обсъждане на избора на оператори за поддържане и експлоатация на изградената от държавата инфраструктура. Трасетата, които са в напреднал етап на изграждане са: Пловдив-Раковски-Брезово с обща дължина 40 км, Перник-Ковачевци с дължина 28 км. и Разград-Самуил-20 км.

По думите на Валери Борисов, оптичните мрежи по проекта за широколентов достъп в България ще се използват, както от държавата, така и от бизнеса. Те ще се предоставят на телекомуникационни оператори чрез тръжна процедура. Избраният оператор може да отдава мрежите под наем на местните интернет доставчици. Операторът ще бъде стриктно следен да не нарушава правилата на телекомуникационния пазар, а негово задължение ще бъде да поддържа инфраструктурата и да подпомага местните интернет доставчици.

„Този проект ще даде шанс на 29 общински центъра и 24 слабо населени места в 14 области на страната да бъдат равностойни на големите градове по отношение на достъпа до бърз интернет. Успешното му реализиране ще създаде възможност за свързване на всички държавни институции от целевите райони към общия информационен ресурс/облак/ на държавната администрация за развитие на електронно управление и повишаване на конкурентоспособността на местната икономика“, каза заместник-министър Борисов. Той добави, че се търсят възможности за осигуряване на още средства за изграждане на широколентовата инфраструктура, така че да бъде покрита територията на България, в съответствие с Националния план за широколентов достъп от следващо поколение 2014-2020, Стратегията за електронно управление 2014-2020 и съгласно европейските препоръки на стратегията „Европа 2020”.

В кръглата маса участваха Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството; Андреана Атанасова, заместник-председател на Комисията за регулиране на съобщенията; Красимир Симонски, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“; Антони Славински, председател на Управителния съвет на Асоциация „Телекомуникации“, Димитър Радев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори и други представители на телекомуникационния бизнес.

Проектът "Развитие на високоскоростен широколентов достъп в България посредством изграждането на критична, защитена, сигурна и надеждна обществена ИКТ инфраструктура“ е на стойност 39 млн. лв. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие./МТИТС

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg