EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С.Корея извърши ядрен опит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С.Корея извърши ядрен опит

mail14:30 | 03.09.2017прегледи 12935 коментарикоментари 0


Корейска народнодемократична република (КНДР) обяви, че е направила успешен опит с водородна бомба. Съобщението бе направено днес в ефира на централната телевизия на КНДР, предаде Франс прес. Отбелязва се, че водородният заряд, с който е направен днешният опит, може да бъде качен на междуконтинентална балистична ракета. Броени часове след шестия севернокорейски ядрен опит говорителка обяви в ефира на централната телевизия на КНДР, че "опитът с водородната бомба е преминал напълно успешно", уточни АФП.

Японското правителство потвърди днес, че Пхенян е направил нов ядрен опит след два поредни земни труса, регистрирани от редица чуждестранни геоложки агенции, предаде АФП. "Правителството потвърждава, че Северна Корея е извършила ядрен опит, след като проучи информациите от метеорологичната агенция и други институции", заяви пред журналисти министърът на външните работи на Япония Таро Коно. Той определи опита като "пораждащ изключително силно съжаление".

Пред това самолети на въздушните Сили за самоотбрана на Япония проверяват атмосферата за вероятно повишаване на равнището на радиацията, предаде ТАСС. Самолетите на силите за самоотбрана на Япония са били изпратени към района на Японско море, където ще измерят равнището на радиоактивните частици в атмосферата. На територията на Корейска народнодемократична република (КНДР)днес бе регистрирано земетресение с магнитуд 6,1.

Северна Корея заяви днес, че е разработила по-съвършено ядрено оръжие "с голяма разрушителна сила" и лидерът Ким Чен-ун лично е инспектирал водородната бомба, която ще бъде инсталирана на нова междуконтинентална балистична ракета, предаде Ройтерс.
Според севернокорейската агенция КЦТА Ким е посетил националния Институт за ядрени оръжия и е наблюдавал инсталирането на водородна бомба на новата междуконтинентална балистична ракета.
Мощността на водородната бомба е еквивалентна на стотици килотонове, тя може да бъде детонирана на голяма височина, а нейните компоненти са собствено производство на страната, което й позволява да построи толкова ядрени оръжия, колкото иска, се казва в съобщението на Пхенян, цитирано от южнокорейската агенция Йонхап.

Министерството на външните работи на България осъжда остро извършения днес от Корейската народно-демократична република (КНДР) шести по ред ядрен опит. Това се посочва в позиция на ведомството.
Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. България категорично осъжда подобни действия, които водят до допълнително повишаване на напрежението в региона и представляват заплаха за световния мир и сигурност.
Призоваваме КНДР да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път, пише в позицията на МВнР.

Американският президент Доналд Тръмп осъди теста с водородна бомба, извършен от режима на Ким Чен-ун в Пхенян. Действията на Северна Корея продължават да бъдат враждебни и опасни към САЩ, посочи Тръмп в "Туитър". Доналд Тръмп определи Северна Корея като страна, която се е превърнала в огромна заплаха, както и срам за Китай, който се опитва да помогне за успокояване на ситуацията, но с много малък успех.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg