EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скокът на газа не устройва „Булгаргаз”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скокът на газа не устройва „Булгаргаз”

mail14:15 | 29.06.2010прегледи 925 коментарикоментари 0


Въпреки вдигането на цената изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов каза в интервю за bTV, че те отново ще продават по-евтино отколкото купуват.


 

Водещ: Господин Гогов, основният въпрос, който стои дали вие, понеже искате 30% поскъпване на газа, след като не получихте това повишение, ще обжалвате. Взехте ли решение към тази сутрин, имате ли отговор?
Димитър Гогов: Това не е основният въпрос, ако ми позволите да бъде по-така...
Водещ: Добре.
Димитър Гогов: Основният въпрос е мотивите, с които се е стигнало до това действие на държавната комисия, по-конкретно за нашите действия ще ви кажа, след като аз и колегите ми се запознаем с тези мотиви. Но така или иначе вижте, господин Николаев, дори и да се генерира допълнителен невзет приход от дружеството поради това решение на ДКВР, разбирате че начинът на ценообразуването в следващите три месеца, този недовзет приход отново ще окаже влияние върху ръстът или промяната на цената на природния газ.
Водещ: Ще фалирате ли, това е въпросът? Затова е важно, че искането не беше постигнато в този размер поскъпване, който искахте, дали ще фалирате?
Димитър Гогов: Това, което обясних и на общественото обсъждане, е че ние отново ще продаваме, по всяка вероятност, природния газ по-евтино, отколкото го купуваме. Това генерира финансова загуба за дружеството, а разбирате, че когато едно дружество се декапитализира, следващата стъпка се нарича фалит.
Водещ: Фалит. Между другото, Трайчо Трайков в коментар за вашите финансови несгоди, даде да се разбере, че вие като самостойно единици можете да си теглите заем, в общи линии да се оправяте сами, можете ли наистина?
Димитър Гогов: Това е един от пътищата да решим паричния проблем, но това не е пътят, по който се решават финансовите въпроси на дружеството.
Водещ: Защо е толкова висока цената според вас? Това е изключително обширна тема, но трябва да ви попитам, понеже вчера в нашето студио ваш предшественик, той се казва Васил Филипов, каза че от години цената, на която ние купуваме от „Газпром” е такава, че да удовлетворява единствено Москва и дори затова нещо се плаща и до ден-днешен. Внушението беше, че съществува корупция и благодарение на нея, ние плащаме най-скъпия газ в Европа?
Димитър Гогов: Господин Николаев, благодаря ви, че ми давате възможност да кажа няколко думи по повод вчерашното участие на господин Филипов. Аз наистина не бих искал да се принизявам до нивото на изказвания на господин Филипов.
Водещ: Ще трябва.
Димитър Гогов: Но само искам да ви посоча две неща. Единственият подпис, който стои под договора, подписан през 1998 година с „Газпром” е на господин Васил Филипов.
Водещ: Тоест?
Димитър Гогов: Тоест, той е подписан от този човек. Всичко, което след това се случва, се случва благодарение на тези подписи и на това споразумение. Що се отнася до обвиненията, че в „Булгаргаз” работят хора на „Газпром”. Да, в България сигурно има много представители на интересите на „Газпром” и въобще на интересите на руските газови среди. Но ви уверявам, че те не са между 40 служители на „Булгаргаз”. И още едно нещо.
Водещ: Сигурен сте?
Димитър Гогов: Абсолютно. Понеже беше говорено за големите дългове, които „Булгаргаз” генерира и едва ли не си дели със своите основни клиенти, искам да ви уверя, че откакто е разделено дружеството, юридически, единствените дългове, които се генерират към „Булгаргаз” са дългове на топлофикационните дружества и на „Кремиковци”. За „Кремиковци”, мисля че няма нужда да ви обяснявам. И само едно последно нещо, ако ми позволите, единственият път, в който държавата е предприемала мерки, за да оздрави „Булгаргаз” с постановление на Министерски съвет (МС), е веднага след като е приключило управлението на господин Филипов през 1998-1999 година.
Водещ: А отвръщате на удара. Само едно уточнение, казахте че единственият наличен подпис от 1998 година, е именно на господин Филипов, продуцентът ми подсказва, че всъщност мнението на министър Трайков е за друг подпис – на Румен Овчаров от 2006 година. Това е пътят за търсене на въпроса за най-скъпата...
Димитър Гогов: Значи, министрите, господин Николаев, политиците не подписват търговски документи.
Водещ: А някакви анекси, където е...
Димитър Гогов: Не, разбира се. Споразуменията се подписват единствено и само от ръководителите на търговските дружества, никога не се са били подписани от политици. Но това не означава, че политиците не участват активно в преговорния процес и във взимането на решенията.
Водещ: Можете ли на популярен и достъпен език да дадете отговор, махайки вашата опаковка като експерт и изпълнителен директор на „Булгаргаз”, защо и наистина ли плащаме най-скъпия газ ние в България от „Газпром”? Имаше сравнения, че 150 долара в Германия, тук 340.
Димитър Гогов: Категорично не.
Водещ: А как?
Димитър Гогов: И ще ви кажа защо? Още вчера разговарях с колегите си от „Боташ”, между другото, тази идея да има връзка между България и Турция не е на господин Филипов, „Булгаргаз” има от две години меморандум и работи по въпроса с турската „Боташ”, за да осъществи една такава връзка, която да ни позволява да получаваме различен газ от руския, но разговарях с турските си колеги и те ми казаха, че при тях цената на руския газ е с десетки долари по-скъпа отколкото в България.
Водещ: Ясно.
Димитър Гогов: Така че не бива да се почива на тази основа. И само последно, ако ми позволите. Не знам дали сте си направил труда да погледнете колко струва днес бензина?
Водещ: Не.
Димитър Гогов: Той е на нивото, на което струваше, когато петролът беше 147 долара за барел. Някой нещо да казва по този въпрос?
Водещ: Обяснете го, не съм в час. Какво сравнявате с това?
Димитър Гогов: В момента един литър бензин или дизел е от порядъка на 2.40-2.50 за литър на бензиностанцията. Цената на петрола, един барел е 80-85 долара в най-високите си нива. Тази цена от 2.50, българският потребител плащаше, когато цената на барела през 2008 година беше 147 долара.
Водещ: Така стана ясно, благодаря ви, всеки да си прави изводите. А къде пътувате, да не би да пътувате около среща точно с преговорите около „Газпром” или не?
Димитър Гогов: Не, не. В момента се занимавам с проблемите на „Набуко” и на българо-турската връзка.
Водещ: Да, има нужда от това. Димитър Гогов се включи в предаването.


Тагове: газ, интервю, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg