EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Скок на европейския внос на оръжие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скок на европейския внос на оръжие

mail14:08 | 16.03.2022прегледи 1300 коментарикоментари 0


Доставките на оръжие за Европа скочиха на фона на влошаването на отношенията с Русия през последните пет години до 2021 г., дори когато световната търговия с оръжие като цяло се забавя, съобщи мозъчният тръст на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Международните трансфери на основни оръжейни системи за 2017-2021 г. са се свили с 5% в световен мащаб в сравнение с предходния петгодишен период, се казва в изявление на SIPRI, цитирано от Ройтерс. Но вносът в държави от Европа се е увеличил с 19% - най-големият ръст в който и да е световен регион.

"Увеличаването или продължаването на високите темпове на внос на оръжия на места като Европа, Източна Азия, Океания и Близкия изток допринесе за обезпокоителното натрупване на оръжия", отбеляза Питер Веземан, старши изследовател в института, цитиран от ДПА.

"Сериозното влошаване на отношенията между повечето европейски държави и Русия беше важен фактор за ръста на европейския внос на оръжие, особено за държавите, които не могат да задоволят всички свои нужди чрез националната си оръжейна промишленост", обясни Веземан.

Великобритания, Норвегия и Холандия са най-големите вносители на оръжие в Европа, се казва в доклада. Вносът на основни оръжия в Украйна за отчетния период е много ограничен въпреки напрежението с Русия преди нейното нахлуване на украинска територия миналия месец.

"Очаква се и други европейски държави да увеличат значително вноса си на оръжие през следващото десетилетие, след като наскоро направиха големи поръчки за основни оръжия, по-специално бойни самолети от САЩ", изтъква мозъчният тръст, цитиран от Ройтерс.

Русия, на която се падат 19% от целия износ на оръжия през 2017-21 г., отбелязва свиване на износа си с 26 на сто между 2012-16 г. и 2017-21 г.

Съединените щати остават най-големият износител на оръжие в света, увеличавайки пазарния си дял от 32% до 39%./business.dir.bg


Тагове: оръжие, ЕС, внос
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg