EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скок в акциза върху маркираните горива?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скок в акциза върху маркираните горива?

mail14:55 | 20.08.2015прегледи 1364 коментарикоментари 0


Драстично увеличение на акциза върху маркираните горива за отопление се предвижда в проект за промени в Закона за данъчните складове и акцизите, предложени от Министерството на финансите. Намалените ставки на газьола и керосина, използвани за отопление, ще се изравнят с тези за транспортни нужди.
В момента акцизната ставка за газьол за транспортни нужди с определени кодове е 645 лева за 1000 литра, а ако същият вид гориво се използва за отопление и е предварително маркиран – акцизът е 50 лева за 1000 литра. В проектозакона на финансовото министерство двете ставки се изравняват.
По идентичен начин ще се промени и ставката за маркирания керосин. За тежките маркирани горива увеличението е от 50 на 400 лева за 1000 литра, а за втечнения нефтен газ за отопление – от нулева ставката се увеличава до 340 лева.

От финансовото министерство обясниха за "Хоризонт" на БНР, че увеличението на акциза върху горивата за отопление е мярка срещу различни нерегламентирани практики. Най-често срещаната такава е горивото, вместо да се използва за отопление, да бъде използвано за транспортни нужди.

В много случаи доставки на енергийни продукти за отопление са реализирани по близки цени или дори по-високи от цените, по които са реализирани моторните горива. В тези случаи по-ниските акцизни ставки не са намерили отражение върху цените на горивата за отопление, а са довели до увеличаване на печалбите на доставчиците, поясняват от Министерството на финансите.

От там са категорични, че драстичното увеличение не би трябвало да се отрази на потребителите, но ще предотврати множество нерегламентирани практики и укриването на акциз.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg