EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Скандалът с 550 млн.евро по ПРСР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандалът с 550 млн.евро по ПРСР

mail18:05 | 14.06.2016прегледи 1367 коментарикоментари 0


Всички средства, изплатени по Програмата за развитие на селските райони през 2015 г., вече са възстановени на България, съобщиха от Министерството на земеделието.  Изявлението идва след медийни публикации, че Брюксел отказва да изплати вече похарчени от държавата 550 милиона евро. 552 милиона евро е разплатила България по селската програма за 2015 година, каза на извънреден брифинг заместник-министърът на земеделието Васил Грудев. Сумата е възстановена още през март тази година с изключение на 182 милиона евро, които са преведени по-рано от ЕК под формата на авансово плащане по програмата. В момента в България има отворени девет преговорни процедури за парите по селските райони, но единствените санкции, които са наложени са за 26 милиона евро и това не е новина. Грудев не отрече, че от края на април има писмо от ЕК, но то засяга проблеми от чисто счетоводно, а не от финансово естество. Проблемите ще бъдат отстранени от сертифициращия орган и не могат да доведат до санкции за държавата, категоричен е Васил Грудев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче и днес каза, че ЕК е спряла плащанията по ПРСР. Около 1,1 млрд. лева по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ може да не бъдат платени от Европа. Нинова се позова на писмо от ГД "Земеделие" на Европейската комисия, с което от партията са се сдобили неофициално.
Обясненията на заместник-министъра на земеделието, че това, което говорим, не е истина, ще намерят много ясно опровержение в този документ, посочи тя. В писмото много ясно е записано, че грешките в обществените поръчки не са правилно и прозрачно отчетени и оказват влияние върху изчисленията, заради което ГД "Земеделие" смята, че резултатите от работата на сертифициращия орган не могат да бъдат използвани като основа за приключване на сметките на разплащателната агенция, добави Нинова. Според писмото българските власти трябва да предприемат действия, за да коригират проблемните въпроси и да информират ГД "Земеделие".
"Тези пари няма да ни бъдат платени от Европа. Тези пари, около 1,1 млрд. лева, ще бъдат покрити от националния бюджет, следващата стъпка е този непредвиден разход да бъде покрит със заем", каза председателят на БСП. По думите й заемите, които от миналата седмица са 17 млрд. лева, ще продължат да растат. Това е подаръкът от правителството на Бойко Борисов, посочи Нинова. ЕК няма да възстанови пари, защото фирми, процедури, обръчи от приближени до правителството оползотворяват европейски средства не по предназначение, да си го кажа директно - крадат, заяви тя.
Нинова обяви края на мита "на тях им ги спираха, на нас ни ги пускат" и припомни, че от БСП от няколко месеца предупреждават, че България е заплашена от санкции по европейски програми. Тя съобщи, че евродепутатите от левицата ще зададат въпроси в ЕК и ще се сдобият и официално с този документ, с който разполагат в българското правителство, но, по думите й, го крият.

Уважаеми господа от БСП, опитът Ви да втълпите на обществото как губим милиарди по Програмата за развитие на селските райони е жалък предизборен трик. Предизборен, защото явно за Вас президентската кампания е вече започнала. Това написа министърът на земеделието и храните Десислава Танева в профила си в социалната мрежа "Фейсбук". "Същата спекулация как губим милиарди по ПРСР 2007-2013 г. бе направена вчера от близка до вас медия. Още вчера тази спекулация бе опровергана от заместник-министър Грудев с факти и доказателства - няма спрени милиарди и наложени такива санкции по ПРСР! Публична е информацията за всички наложени сакции и помирителни процедури, които текат с Европейската комисия, качена е и на сайта на Министерството. За пореден път апелирам да си служите с информацията експертно, а не политически", посочва минитърът.
"Ще Ви припомня само един факт, за който има множество доказателства - Европейската комисия върна написаната от Вашето правителство, с премиер Орешарски, Програма за развитие на селските райони 2014-2020г. с рекордните 426 бележки. Разбирам, че искате да опровергаете липсата на експертност и невъзможността да управлявате европейските програми, което сте го доказали неведнъж, като си служите с политически лозунги. Но изричането на лъжи е лесно доказуемо (Информация за проведените одитни мисии и предложени от страна на ЕК финансови корекции по ПРСР 2007-2013 г. към 27.05.2016 г. - рубрика "Актуално", на 2-ра страница).
Когато фактите говорят, вие трябва да замълчите", допълни министър Десислава Танева.

Какво казва ОЛАФ също днес?

България е сред държавите с най-малко засечени нередности по европроекти. Това стана ясно от статистика, която представи директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер на заседание на Комисията по бюджетен контрол в ЕП.
При представянето на годишния доклад на агенцията бе посочено, че в България са засечени 513 нередности при работата с европейски средства. За сравнение в Испания този брой е 6853, в Румъния 3606, в Чехия 2788, а в Германия е 1308. В тази класация има 15 държави членки с по-лоши показатели от българските. В България нередностите са засегнали едва 1,5 на сто от направените плащания, докато в Словакия този процент е 15, в Чехия 6, а в Румъния над два пъти повече - 3,4 на сто при средно за ЕС 1,9 процента.
На разискванията евродепутатът Андрей Новаков изрази тревога от продължителността на разследванията, които понякога продължават над 8 години и ненавременното им публикуване пречи на справедливото правораздаване. Според Новаков е необходимо намаляване на времето за разследване на сигнали и ясно разграничение на измамите от административните грешки в работата по проекти, съфинансирани от европейските фондове.


Тагове: ПРСР, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg