EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандалът с Фонтера се разраства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандалът с Фонтера се разраства

mail06:30 | 06.08.2013прегледи 1111 коментарикоментари 0


Френската група Danone изтегли от няколко азиатски страни партиди хуманизирано мляко на прах от местните си марки Dumex и Karicare поради риск от ботулизъм в някои млечни продукти, произведени от един от доставчиците й новозеландската група Fonterra, предаде Франс прес.
"Като предпазна мярка от Китай, Хонконг, Малайзия, Тайланд и Нова Зеландия бяха изтеглени партиди", но засега няма нито едно оплакване на потребители", обяви говорител на водещата група в хранително-вкусовата промишленост. Не бяха посочени никакви подробности за броя на партидите или обема, допълва АФП.
Руските власти обявиха днес, че са забранили млечните продукти на новозеландската група Фонтера, която съобщи, че е открила бактерия, която може да предизвика ботулизъм в някои
партиди, предаде Франс прес. Руската агенция за защита на потребителите - Роспотребнадзор - съобщи в комюнике, че изтегля от търговската мрежа млечните продукти, които биха могли да бъдат заразени, на Фонтера и спира вноса им на територията на Руската федерация.
Саудитските власти съобщиха днес, че конфискували партида хуманизирано мляко на Фонтера преди да бъде пуснато на пазара. Според саудитските медии регулаторните власти са били алармирани от международните санитарни власти за евентуалното наличие на бактерията, която може да причини ботулизъм. Ботулизмът е рядко срещано заболяване, причинено от токсикоинфекция, възникнала от действието на ботулиновия токсин, който действа върху нервните клетки, и предизвиква паралитичен ефект, уточнява БТА. Произвежда се от бактерията Clostridium botulinum. Фонтера съобщи днес по-рано, че над 90 процента от бебешкото мляко, заразено с бактерия, предизвикваща ботулизъм, са изтеглени от магазините, а останалите количества също ще бъдат изтеглени до 48 часа.
"Все още има 10 процента, които са открити и ще бъдат изтеглени през идните 24 до 48 часа", каза главният изпълнителен директор на компанията Тео Спиърингс.
Китай е най-големият клиент на Фонтера и Спиърингс отпътува за Пекин, за да обсъди кризата с китайските власти и корпоративни клиенти.
Млечните продукти са били изнасяни за Австралия, Китай, Малайзия, Саудитска Арабия, Тайланд и Виетнам и използвани в редица продукти като бебешки млека, мляко на прах и спортни напитки. Няма данни за заболявания, свързани със заразените продукти, допълни Фонтера.
Фонтера се извини за заразяването на млечни продукти с бактерия, предизвикваща ботулизъм. Безопасността на храните е водещ приоритет за Фонтера, заяви главният й изпълнителен директор Тео Спиърингс на пресконференция в Пекин. Компанията наистина съжалява за "причинените проблеми и безпокойства", каза той.
Спиърингс уточни, че в Китай не е наложена забрана за продуктите на Фонтера, а само ограничения върху протеиновия концентрат от суроватка. Заразени са 38 метрични тона протеинов концентрат от суроватка, от които 18 тона са били използвани в заводи на компанията в Австралия и Нова Зеландия за производство на млечни продукти за двама клиенти, посочи той.
В Китай продуктите на две компании - Coca-Cola и Wahaha - са безопасни, защото бактерията бива убивана при обработката. Поради същата причина не са засегнати и протеиновите напитки на друг клиент на новозеландския концерн - Vitaco Health Group.
Трета китайска компания - Dumex Baby Food Co., която е подразделение на френската Danone, е съобщила, че може да са заразени 12 партиди, каза Спиърингс.
Половината количество е изтеглено като предпазна мярка, а другата половина остава в заводите. "При никои от продуктите, проверени от Дюмекс в Китай, не се съобщава за проблеми. Няма оплаквания от клиенти", отбелязва той.
Продуктите, изнасяни от Китай под марката Карикеър на Nutricia, друго подразделение на Данон, не съдържат заразения протеинов концентрат от суроватка, допълни ръководителят на Фонтера.
Проблемът идва от тръба в завод в Нова Зеландия, която е била използвана рядко, така че обикновеното почистване не е било достатъчно за хигиенизирането й, посочи Спиърингс.
Засегнатият завод е затворен за почистване, като проблемът е ограничен само до този завод, каза той, изразявайки увереност, че всички заразени продукти са открити.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg