EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандалът с Либор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандалът с Либор

mail09:45 | 26.07.2012прегледи 475 коментарикоментари 0


Европейската комисия днес предприе действия срещу опитите за манипулиране на ключови референтни показатели, като прие изменения на предложенията, първоначално представените на 20 октомври 2011 година, за регламент и директива относно търговията с вътрешна информация и манипулирането на пазара, включително наказания за извършени престъпления. Това съобщи пресслужбата на ЕК.
С измененията, приети днес, категорично се забранява манипулирането на референтни показатели, включително Либор (Libor съкращение от London Interbank Offered Rate) и Юрибор (Euribor - Euro Interbank Offered Rate), и подобни манипулации се обявяват за престъпление. На фона на неотдавнашния скандал около Либор бе изразена сериозна загриженост за дадените от банки неверни прогнози за
лихвени проценти по междубанкови заеми.
 

Всяко манипулиране или опит за манипулиране на такива ключови референтни показатели може да окаже сериозно влияние върху почтеността на пазарните отношения и би могло да доведе до значителни загуби за потребителите и инвеститорите или до нарушаване на функционирането на реалната икономика, посочва ЕК.

"След последните скандали, свързани със сериозно манипулиране на лихвени проценти от страна на банки, настъпи срив в общественото доверие. Необходими са действия на равнище ЕС, за да се сложи край на престъпната дейност в банковия сектор и наказателното право може да служи като значителен възпиращ фактор. Ето защо днес предлагаме разпоредби за целия ЕС за справяне с този вид пазарна злоупотреба, както и за запълване на евентуални пропуски в нормативната уредба. Бързото постигане насъгласие по тези предложения ще допринесе за възстановяване на  така необходимото доверие на обществеността и инвеститорите в този ключов отрасъл на икономиката", заяви заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието Вивиан Рединг.
 

"Разследвания на международно равнище, свързани с манипулирането на Либор, разкриха още един пример на скандално поведение от страна на банките. Исках да имам гаранции, че нашите законодателни предложения, свързани с пазарната злоупотреба, ще доведат до пълна забрана на такова поведение. Ето защо обсъдих това с Европейския парламент и предприех незабавни действия за изменение на нашите предложения, за да се гарантира, че манипулирането на референтните показатели е очевидно незаконно и подлежи на наказания за извършени престъпления във всички държави", подчерта Мишел Барние, еврокомисар за вътрешния пазар и финансовите услуги. "Референтен показател" е всеки търговски индекс или публикувана величина, изчислена чрез прилагане на формула към стойността на един или повече базови активи или цени, включително прогнозирани цени, лихвени проценти или други величини, или проучвания, на основа на които се определя сумата, дължима по даден финансов инструмент. Базовите активи или цените по референтните показатели могат да включват лихвени проценти или стоки като петрол, при условие че определят сумата, дължима по даден финансов инструмент, например дериват.
 


Тагове: Либор, скандал
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160