EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандалите в Credit Suisse

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандалите в Credit Suisse

mail08:02 | 03.08.2022прегледи 703 коментарикоментари 0


Швейцарската банка "Креди сюис" (Credit Suisse), разтърсена от поредица от скандали от началото на 2021 г., от днес има нов главен изпълнителен директор, Улрих Кьорнер, чиято задача е възстанови доверието към компанията и да спре отлива на финансови средства, предаде Франс прес.

Фалитът на "Грийнсил" (Greensill)

Проблемите на банката започнаха на 1 март 2021 г., когато в дискретно комюнике "Креди сюис" обяви замразяване на четири фонда с инвестиции от 10 милиарда долара. Фондовете са свързани с британската компания "Грийнсил" (Greensill), специализирана в краткосрочно финансиране на предприятия чрез сложни финансови механизми. 

След това един застраховател отказва да възобнови договорите на "Грийнсил". Банката вече не може да изчисли стойността на фондовете и започва тяхната ликвидация. Изоставена от инвеститорите, "Грийнсил" фалира, разклащайки зависещите от нейното финансиране компании, сред които "Джи Еф Джи Алайънс" (GFG Alliance) на британския стоманен магнат Санджив Гупта.

Фалитът й се отразява и на кредиторите й, сред които е японският гигант "СофтБанк" (SoftBank). Тогава швейцарската банка се опитва всячески да си върне средствата от фондовете, свързани със срива на "Грийнсил", в която японската инвестиционна компания е акционер, пояснява в. "Ле-з-еко".

Сгромолясването на хедж фонда "Архегос" (Archegos)
       
В края на март миналата година американският хедж фонд "Архегос", мениджър на богатството на инвеститора от южнокорейски произход Бил Хуанг, се озовава в невъзможност да инжектира отново средства, за да покрие инвестициите си в деривативни продукти, което предизвиква масова разпродажба на акции на Уолстрийт.

Много големи банки са засегнати, но най-много "Креди сюис". Загубите й възлизат на около 5 милиарда долара.

Тогава акционерни организации подлагат на съмнение нейното управление на рисковете, изтъквайки факта, че Хуанг вече е бил замесен в афера с търговия с вътрешна информация, така че службата за контрол над пазарите в Швейцария започва разследване.

Заеми за Мозамбик
       
През октомври швейцарската банка е замесена в афера с корупция в Мозамбик относно заеми за държавни предприятия. Американските и британските власти й налагат санкции в размер на 475 милиона долара. Кредитите, отпускани между 2013 и 2016 г., трябвало да послужат за финансиране на проекти за морско наблюдение, рибарство и корабостроене, но отчасти били отклонени за рушвети.

Банката се споразумява с британските власти за анулиране на дължимите 200 милиона долара от Мозамбик, затънал в тежка финансова криза. Швейцарският пазарен регулатор й налага и условия за новите кредити за финансово надеждни страни или изложени на корупция.

Нарушаване на регламента за карантина
       
През декември швейцарският таблоид "Блик" разкри, че новият президент на банката Антонио Орта-Осорио е нарушил правилата за карантина срещу КОВИД-19 по време на кратък престой в Швейцария. Опитният банкер, който успешно изправи на крака британската банка "Лойдс" (Lloyds) и обеща да вдъхне отново култура на управление на рисковете в "Креди сюис", подаде оставка след девет месеца начело на швейцарската банка.

Разкрития за сметки на съмнителни клиенти

През февруари 2022 г. организацията Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), световна мрежа от разследващи журналисти от 47 медии, сред които "Монд" и "Ню Йорк таймс", публикува разследване, наречено "Сюис сикретс" ("Suisse secrets"). Основавайки се на данни за 18 000 сметки в периода между 1940 г. и края на първото десетилетие на 21-и век, разследването показва, че банката е държала средства на клиенти с лоша репутация. "Креди сюис" отхвърля заключенията, определяйки данните като "частични", "неточни" или "извадени от контекста".

Процес на Бермудите

В края на март съд на Бермудите потвърждава, че бившият грузински премиер Бидзина Иванишвили е понесъл загуби по инвестиции, управлявани от Патрис Лескодрон, бивш известен банкер, уволнен през 2015 г. и впоследствие осъден за измама в Женева през 2018 г., който две години по-късно се самоубива. Съдът упреква "Креди сюис", че си е затваряла очите за отклоняването на средства. Случаят може да й струва 607 милиона долара, според Блумбърг. Банката възнамерява да обжалва.

Пране на пари от български трафик на кокаин

През юни "Креди сюис" беше осъдена за пране на пари, свързано с българска мрежа за трафик на кокаин. Тя беше обвинена в процес срещу бивша съветничка, извършила или наредила да бъдат извършени трансакции между 2007 и 2008 г. въпреки конкретни улики за престъпния произход на средствата.

Федералният наказателен съд осъди банката да плати глоба от 2 милиона швейцарски франка по процеса за пране на пари на българската мафия. "Креди сюис" възнамерява да обжалва.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg