EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандали за нова наредба на "Винария 2010"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандали за нова наредба на "Винария 2010"

mail16:30 | 14.03.2010прегледи 1036 коментарикоментари 0


Вчера бе открита 18-та поред международната изложба за лозарство и винарство "Винария" в Панаирния комплекс в Пловдив."Винария" е най-престижното изложение в лозаро-винарския бранш в Югоизточна Европа. В изложбата въпреки кризата броят начуждестранните изложители е нараснал с 45 процента спрямо миналата година.
"Винария 2010" показва, че браншът се развива като съчетание на старите традиции и модерните технологии за производство. За държавата е важно да се създават условия както за вътрешно производство и потребление, така и за експорт, отбеляза на откриването икономическият министър Трайков.Той допълни, че в момента в България работят повече от 200 винарски предприятия, които през миналата година са увеличили съдовия си капацитет с около 1,7 милиона тона.
През тази година в Международната изложба "Винария" участват 262 фирми от 14 държави. Страна-партньор в изложението, което продължава до 17 март, е Република Южна Африка.

Повече от 100 български производители на вина, подкрепени от регионалните лозаро-винарски камари в Пловдив и във Варна, приеха декларация срещу задължителното въвеждане на измервателни уреди във винарските изби с приетата през февруари
"Наредба 3".
Прилагането на наредбата е разрез с българското законодателство. Това ще постави в риск българското винопроизводство, тъй като ще натовари финансово фирмите и не е изключено някои да фалират, коментират винарите. Декларацията ще бъде депозирана при главния прокурор и във Върховния административен съд.
Тя бе връчена на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Целта на "Наредба 3" е да осигури равнопоставеност за всички и еднакво ниво на всички, които са на пазара, и не може някои от тях да избягват плащането на акцизи, коментира министър Трайков. Той посочи, че е наясно, че в случая притесненията на винарите са от финансов характер по отношение на цената на оборудването, но допълни че от Министерството на финансите са предвидили пробен период. През това време ще се види как действа наредбата и как ще се отрази на малките фирми, и след това, ако се наложи, може да се преразгледа въпросното изискване.



Тагове: вино, изложба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049