EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандали в BP заради Роснефт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандали в BP заради Роснефт

mail14:00 | 31.01.2011прегледи 582 коментарикоментари 0


Британският петролен концерн Би Пи (BP) трябва утре да оповести първите си резултати под ръководството на Робърт Дъдли, но в него бушува "семеен скандал", съобщава ДПА.
Заради сделката с руския държавен концерн Роснефт, оповестена преди няколко седмици, избухна недоволство сред акционерите в другото руско съвместно дружество на Би Пи - ТНК-БП. Те искат да блокират превеждането на дивиденти на Би Пи  за четвъртото тримесечие и са подали жалба срещу споразумението, информира вестник "Файненшъл таймс".
Руските акционери на ТНК-БП - милиардерите Михаил Фридман, Виктор Векселберг, Герман Хан и Леонард (Лен) Блаватник - се чувстват "игнорирани" от сделката с Роснефт и твърдят, че е нарушено акционерното споразумение с британския концерн. В споразумението е посочено, че двете страни трябва да предложат за одобрение на управителния съвет новите петролни и газови проекти в Русия.
Дивидентите от съвместното дружество ТНК-БП са важна част от плановете на Би Пи, която бе тежко засегната от екологичната катастрофа в Мексиканския залив. Само за четвъртото тримесечие на 2010 г. ТНК-БП планира да раздаде дивиденти за 1,8 млрд. д. (1,32 млрд. евро), половината от които ще получи Би Пи.
Съвместното дружество дава близо 25 процента от годишното производство на Би Пи, уточнява ДПА.
Руските партньори обосновават блокирането на дивидентите с факта, че сега самите те искат да насочат съвместното дружество към международна експанзия, заради което средствата трябва да бъдат спестени. През 2008 г. в ТНК-БП се разрази остър спор за разпределение на правомощията, заради който Дъдли (тогава ръководител на смесеното дружество) бе изгонен от Русия.
Сделката за милиарди между Бп Пи и Роснефт предвижда съвместни проекти за разработване на петролни и газови находища.
Роснефт трябва да получи 5 процента от акциите на Би Пи, а британският концерн - да увеличи дела си в Роснефт до общо 10,8 процента, припомня ДПА.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg