EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Скандал със SMS & Борисов във ВСС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандал със SMS & Борисов във ВСС

mail07:05 | 15.01.2016прегледи 7608 коментарикоментари 0


Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов стана причина да бъде прекратено заседание на ВСС в четвъртък. Той огласи SMS, за който той твърди, че е препратен от телефон на премиера Бойко Борисов и е бил по повод дебати в Съвета, касаещи проверката срещу съдия Владимира Янева. Съдържанието на SMS е : "Лозан Панов пак предложи да Ви викаме за двете каки. Не го приехме". Панов настоява компетентните органи да проследят пътя на това съобщение, като не се нае да коментира защо според него премиерът му е препратил въпросното съобщение. Докато съдия Панов обясняваше и показваше телефона си, в сградата на ВСС дойде премиерът Борисов, който поиска да бъде изслушан от ВСС.

Ето какво каза премиерът?

Според репортер на БНР, Бойко Борисов е пристигнал във ВСС афектиран, но в думите му се съдържала декларация, че уважава съдебните кадровици, че не вижда никакъв проблем в комуникацията си с тях, че съдебната система работи много, но и че не му е приятно да чете непрекъснато в медиите как ВСС иска да го изслуша по така наречения случай "Яневагейт", а пък той не идва. Членове на Съвета се опитаха да му обяснят, че всъщност той не е канен да бъде изслушван по този случай и че целият сюжет се е развил около въпросния есемес, който получи Лозан Панов и в който на Борисов се докладва, че Панов отново е искал да бъде изслушан по така наречения "случай с двете каки", но Съветът не е приел решението.

За Борисов покана за изслушване във ВСС била равносилна на това той да извика съдебните кадровици на заседание на МС. Той съобщи, че няма нищо против, ако има някакво извършено от него престъпление, прокуратурата да го разследва, да го осъди, но не вижда да има такова. Отрече да има каквато и да е намеса по случая с цитираните и обсъдените разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. За уточнение потвърди, че няма вайбър, тъй като в част от тези разговори се твърди, че е пращал съобщения по вайбър.

Премиерът обясни, че за него е недопустимо съдебните кадровици да се занимават с политика. Той направи връзка с анонсирания вчера нов десен проект на Радан Кънев, като каза на съдебните кадровици да не се поддават на намеренията на някакви хора да правят нови десни проекти, които да го победят на изборите.

Премиерът Бойко Борисов към Лозан Панов: Атакувате ме политически

Когато направихме това правителство, въобще за конституционни промени не се говореше. Направихме доста срещи с Христо Иванов и други експерти и намерихме 180 гласа, с цялата ми воля. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на заседание на ВСС във връзка с аферата "Янева гейт", предаде Агенция "Фокус". "ГЕРБ и РБ имаме над 120 гласа - Конституцията не се променя с толкова", заяви Борисов и добави: " Демокрацията това е измислила".

"Никого не съм посочил досега за политическо изказване, но изказването ви е политическо. Критикувате ме за моята работа, за решенията на парламентарната група. Откъде накъде вие ще ми давате акъл? Вие ме атакувате политически сега. Дойдох, за да ви обясня, че нямам общо със случая "Янева гейт". Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е, или не", подчерта премиерът.

И все пак кой изпрати SMS-а?

Дойдох с мир да се разделим - вие да гледате вашата работа, ние да помогнем с г-жа Захариева за реформата. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на изслушване във Висшия съдебен съвет във връзка със случая „Янева гейт“, цитиран от „Фокус“. „В разговора си с Вас ви казвам, че съм готов винаги да се явя да ме изслушате, но не ми звучи да ме подканяте публично, а че ще ме викате да ме разпитвате по някакъв „Гейт“. Затова ви препратих СМС-а от трети човек, който го е получил, за да видите, че с днешното си идване и поведение, ви отговарям на всички въпроси“, подчерта Борисов. Той посочи, че в обществото има различни истини и различни теми: „Едни политици го разбират по един начин, други по трети, но затова има парламент, в който се решава дали е правилно да се промени Конституцията или не. Не събрахме гласовете, не се промени“.

Междувременно, магистратите прекратиха проверката по случая „Янева гейт". Четирима се въздържаха, трима гласуваха „против", а останалите приеха решението.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg