EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандал Ренци-Меркел заради "Северен поток 2"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандал Ренци-Меркел заради "Северен поток 2"

mail12:40 | 21.12.2015прегледи 4126 коментарикоментари 0


Италианският премиер Матео Ренци, известен със своите изявления, поставящи под въпрос основите на външната политика на ЕС, на срещата на върха в Брюксел в петък изложи остри критики към Германия и нейния лидер Ангела Меркел, пише Politico.
Според вестника, сблъсъкът на италианския премиер с Меркел придал допълнителна острота на и без това безрезултатната двудневна среща на върха и е подчертал конфронтацията на Ренци с чиновниците на ЕС. Един от въпросите, които били причина за различията между двамата политици, било изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Италианският политик обвинил канцлера на Германия в политически двойни стандарти, заявявайки, че през миналата година, преговорите по „Южен поток“ били спрени заради антируските санкции, а тази година Германия подкрепила изграждането на „Северен поток“, въпреки че ЕС удължил санкциите.
Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск, обсъждането на „Северен поток 2“ на срещата на високо равнище на страните-членки на ЕС е било сложно и емоционално, предаде РИА Новости.
„Това е много чувствителен въпрос, защото дискусията по тръбопровода е много сложна и емоционална. Но приехме заключения, които бяха одобрени от всички страни-членки на ЕС“, каза Туск. Проектът „Северен поток 2“ предполага строителството на газопровод от Русия към Германия през Балтийско море.
Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария, Румъния и Словакия преди време разкритикуваха Брюксел за строежа на проекта. Според тях той ще засили зависимостта на Европа от руски газ, сериозно отслабвайки енергийната сигурност на страните от ЕС. Газопроводът „Северен поток-2“ няма никакъв икономически смисъл. Това заяви държавният глава на Украйна Петро Порошенко след срещата с полския си колега Анджей Дуда.
„Потвърдихме трърдата позиция на Украйна и Полша за недопустимостта на такова строителство. Солидарни към нас са Словакия и балтийските страни“, отбеляза Порошенко, подчертавайки, че проектът е изцяло политически.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4201