EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандал заради ЦИК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандал заради ЦИК

mail12:12 | 20.03.2014прегледи 1140 коментарикоментари 0


Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), в изпълнение на чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България и чл. 46, ал. 4 от Изборния кодекс, съобщи прессекретариатът на държавния глава. При назначаване на членовете на ЦИК държавният глава спази принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции и назначи по един член на ЦИК, номиниран от „Атака“ и ДПС, петима, номинирани от Коалиция за България, и шестима, номинирани от ГЕРБ. В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в Европейския парламент – един от НДСВ и един от Синята коалиция. Решението на президента е в съответствие и с резултатите от проведените избори за Народно събрание през май 2013 година. Българските граждани с гласа си определиха съотношението на политическите партии в Парламента. Недопустимо е с процедурни хватки и математически спекулации да се подменя вотът, се казва в съобщението.

Решението беше оспорено с парламентарно гласуване. Със 110 гласа „за” депутатите приеха решение, според което Народното събрание предлага на президента на Република България да назначи останалите членове на ЦИК, при спазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както следва: ПП ГЕРБ - 5 членове, Коалиция за България - 5 членове, ДПС - 2 членове, Атака - 1 член, НДСВ - 1 член, Синя коалиция - 1 член.

След разгорещени дебати депутатите избраха ръководство на ЦИК. Председател на ЦИК ще е Ивилина Алексиева. За заместник-председател на ЦИК беше избрана Мария Мусорлиева. Секретар на ЦИК ще е Севинч Солакова, предаде Фокус. Народните представители отхвърлиха предложението на ПГ на ГЕРБ Маргарита Златарева да бъде председател, а след това и предложението да бъде заместник-председател на ЦИК. Според Изборния кодекс трябва да има двама заместник-председатели на Централната избирателна комисия.
Не считам, че има препятствие ЦИК да се свика на заседание. Това каза пред журналисти в парламента новоизбраният председател на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ще свикам на заседание ЦИК утре и ще ви поканя”, заяви Алексиева. „Като председател на ЦИК ще изпълнявам закона. Изборният кодекс предвижда заседанията на ЦИК да бъдат валидни в случаите, в които присъстват повече от половината от нейните членове, решенията да се взимат с кворум две-трети от присъстващите”, допълни тя. По думите й блокиране на работата на комисията зависи изцяло от професионализма на членовете на ЦИК, в който тя дълбоко вярва.

Мнение

Проф. Красимир Калинов, статистик, член на досегашната ЦИК е на мнение, че комисията спокойно може да работи и без заместник - председател. Пред БНР, той посочи, че е добре да има такъв, но не е фатално за работата на ЦИК. Голяма част от хората са сменени. Беше по-разумно старата ЦИК да проведе изборите за европейски парламент и тогава да се сменят съставите. На новата ЦИК са й вменени толкова много задължения, че едни неопитни хора трудно биха могли да се справят, съмнявам се, че моите колеги, които остават, ще трябва да изнесат от ядовете и дейностите на гърба си, което не е добре. За мен ситуацията е изкуствено затруднена, каза проф. Калинов. Според него задачите, които ЦИК решава са основно юридически и юристите трябва да преобладават. На въпрос дали президентът е нарушил закона с издаването на указ, отнасящ се до разпределението н аквотите в ЦИК проф. Калинов каза: "Трудно ми е да кажа дали е нарушил закона или не. Защото закона, в един параграф казва едно, в другия параграф дава възможност да се подходи и по друг начин. Проблемът не е в президента, а в кодекса, че е двусмислено съставен".

Позицията на президента
На 19 март държавният глава отправи призив към парламентарно представените партии да се обединят около консенсусно решение и да предложат кандидат, излъчен от неправителствените организации, който има експертиза и се ползва с обществена подкрепа. Това би гарантирало конституиране на ЦИК, която да се ползва с високо обществено доверие. Безспорно най-доброто решение беше партиите да отстъпят от теснопартийните си предпочитания и да подадат ръка на гражданското общество. Президентът е убеден, че сред номинираните от неправителствените организации има повече от една личност, която с експертизата си и с публичното си поведение може да получи подкрепата на всички парламентарно представени партии. Вместо да се обедини около една достойна кандидатура, парламентарното мнозинство с внесения вчера проект на Решение търси още по-остро партийно противопоставяне и налагане на своя кандидат. Това само ще задълбочи конфронтацията и провокира дебат, основан на взаимно отрицание, се казва още в съобщението на президентството.

Ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган. Всички членове на ЦИК имат равен глас, ръководството не заседава отделно и не гласува отделно, а гласът им е равен на гласа на всеки друг член.

Изборният кодекс предвижда, че нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в Комисията. Независимо от това дали членовете се избират или се назначават, във всеки случай трябва съотношението помежду им да е в съответствие с политическото представителство на партиите и коалициите в Народното събрание.

Принципът за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е приложим както при формиране на ЦИК, така и по отношение на всички останали избирателни комисии, чието съществуване Изборният кодекс предвиди – районни, общински, секционни избирателни комисии. Този принцип се е прилагал последователно през годините. В правовата държава подобните случаи се третират еднотипно, а законодателните решения трябва да удовлетворяват справедливия обществен интерес, гласи съобщението на прессекретариата на държавния глава.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg